Adapostul porumbeilor

Adapostul porumbeilor dupa cum bine sti este unul din lucrurile cele mai importante in sportul columbofil, de multe ori te ajuta foarte mult sa ajungi campion sau te tine mereu un anonim.

Omul gospodar intai isi face grajdiul si pe urma isi cumpara calul, asa spune un proverb roamanesc si este exact la fel si cu porumbeii, dar bineinteles totul depinde de posibilitatile crescatorului.

De ce este important adapostul porumbeilor?

Totul incepe cu alegerea locului unde este asezat adapostul, orientare acestuia este in general cu fata spre sud est, dar oricum fata crescatoriei trebuie ferita de vant si ziua soarele sa poata patrunde inauntru. Nu toti crescatorii pot oferii porumbeilor aceleasi conditii si acesti se pot creste foarte bine si cel mai des in podurile caselor.

Oricum marimea adaposturilor ar trebui sa depinda de numarul de porumbei pe care vrem sa il crestem pentru ca acestia sa aiba destul spatiu, fara sa se deranzeje unii pe altii. Cred ca fiecare crescator poate spune cand a atins numarul maxim de porumbei pe care ii poate creste in adapost. Aglomerare porumbeilor nu este de dorit si influenteaza mult starea de sanatate. De altfel adapostul trebuie sa fie si bine iluminat.

Adapostul poate fi construit din lemn sau caramida si ar fi bine daca podeaua nu ar fi din beton deoarece in timpul iernii este foarte rece pentru porumbei si trebui construita in asa fel incat sa fie usor de curatat si sa nu tina umezeala.

Fiecare crescator isi construieste adapostul cum doreste, dar cred ca un adapost bun pentru a concura in concursuri ar trebui sa aiba minim 3 compartimente; unul pentru porumbeii de reproductie, unul pentru zburatori si altul pentru pui. Toate acestea nu trebuie sa fie neaparat in acelas loc. Daca se zboara la vaduvie bineinteles mai trebuie un compartiment si numarul lor poate fi oricat de mare.

Usor este sa faci toate compartimentele sub acelas acoperis, iar adapostul sa aibe in fata compartimentelor un hol. Se poate si fara hol, dar este mai bine asa deoarece crescatoria are o singura intrare, un singur sputnik si toti porumbeii intra pe acolo; maturi, pui, toti intra pe acolo si pe urma de pe hol intra in compartimentele lor, fara a fi probleme sa greseasca intrarea sau sa nu se invete la o alta intrare daca sunt mutati din compartimenutul de pui in cel de maturi.

Compartimentul de matca are in general boxele mai mari deoarece porumbeii cresc multi pui si au nevoie de spatiu mai mare, iar cel pentru zburatori poate avea boxe mai mici. In ambele compartimente se pot pune si odihnitori. Comaprtimentul de reproductie deoarece porumbeii stau mai mult timp inchisi sau chiar permanent poate fi dotat cu o voliera din plasa de sarma si astfel porumbeii pot iesi la aer si cel mai important au parte de lumina soarelui care ajuta la o dezvoltare normala si la o stare de sanatate buna. Compartimentul pentru pui are numai odihnitori care pot fi de mai multe feluri, puii nu au nevoie la inceput de boxe.

In final, fiecare compartiment este dotat cu hranitori, vase pentru apa (adapatori) si vase pentru substantele minerale.

Cam atat pentru acest material, o sa continuam in urmatorul.

 

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *