Adaposturile necorespunzatoare si vremea nefavorabila

In unii ani, vremea este umeda si stricata. In acesti ani, un adapost bun este necesar mai mult decat oricand pentru a obtine o serie de rezultate de succes.

Multe adaposturi din gradina, mai mult sau mai putin, dau gres in acesti ani, pe cand adaposturile din mansarda sau din pod, de sub tigle, s-au dovedit a fi cele mai bune pentru porumbei.

Uscaciunea joaca un rol important. Multi crescatori care nu au zburat bine in decursul acestor zile de vara, nici cu vaduvii, nici cu puii, nici cu porumbei la natural, au dat vina pe vremea nefavorabila.

Aveau dreptate. Dar unii au uitat ca acum pasarile lor trebuiau sa fie intr-o super forma mai mult ca niciodata. Nu trebuiau sa faca fata doar vremii si distantei ci si adapostului (cotetului).

Desi al doilea factor a avut o mare legatura cu asta. Ei ori nu au putut sa aduca porumbeii intr-o forma buna, ori daca i-au putut aduce, nu le-au putut mentine acea forma. Multe pasari bune au avut aceasta problema.

Vremea si temperatura ar trebui sa fie de partea lor, ar trebuia sa le tina cotetul sanatos.

In multe curse, adapostul este problema pentru rezultatele slabe. Nu este doar vremea.

Poti gasi multe exemple de <staruri> care zboara bine saptamana de saptamana. Stiu ca vremea rea nu i-a ajutat sa zboare mai bine si nici nu a redus in vreun fel numarul mare de pierderi. Dar am vazut crescatorii unde puii, la fel ca si batranii au fost intr-o conditie de top, cu pierderi putine, iar rezultatele au fost ca in orice alt an. Asta ne da de gandit.

In ultima luna din sezonul urat, am vizitat patru crescatorii unde erau tinuti porumbei foarte buni. Cand i-am luat in mana ne-am putut da seama ca nu erau intr-o forma buna. Nu aratau bine, aveau penele aspre si aveau namol (n.t. nu e chiar cuvantul potrivit, dar sper sa intelegeti) in gat.

Unul dintre cotete era prea intunecat si prea umed, un altul era orientat in directia gresita, ventilatie era insuficienta sau prea multa. Al treilea cotet statea chiar pe pamant si era de asemea umed.

Materialele folosite nu erau bune pentru controla schimbarile de temperatura. Era in regula daca vremea era ideala. Proprietarii acestor cotete ar trebui sa fac schimbarile necesare cat mai repede posibil.

Pereti dublii, mai multa sticla, o mai buna ventilatie, alt acoperis, cotetul ridicat de la pamant, toate aceste lucruri au efect imediat.

Un cotet orientat spre ploaie (spre vest sau spre nord) va fi umed foarte des.

Trebuie prea multa munca si directia de orientare trebuie schimbata. Toata lumea stie ca porumbeilor le place sa stea intr-un cotet calduros.

In timpul iernii poate fi frig, dar trebuie sa fie uscat. Primavara nu trebuie sa fie prea cald. Porumbeilor le place caldura, de aceea ii rasfatam.

Tineti cotetul inchis cand este frig si ploua afara. Soarele este foarte important, este sursa vietii.

Fi sigur ca sunt destule ferestre si cateva tigle de sticla in acoperis. O conceptie gresita este cauza pentru care vaduvii nu ajung in forma buna sau pentru care nu isi pastreaza forma.

Sunt inca crescatori care cred ca ferestrele sunt doar pentru a lasa porumbeii sa iese afara si sa intre inapoi. Le au deschise toata ziua indiferent de vreme.

Le spune ca ar trebuii sa adopte alt sistem; altfel vor fi mereu probleme. Lasa aerul umed afara, in acest fel vei trage foloase mai multe dupa porumbeii tai.

Nu trebuie sa fim prea neglijenti sau sa aplicam multe schimari foarte repede. Toate acestea sunt idei care sunt foarte importante in sportul nostru.

Pentru cei care sunt cu bagare de seama, succesul nu este departe.

Articol preluat de pe site-ul www.pipa.be autor:  Lambrechts John – Gallez Jules – Degrave Martin  –  traducere: PigeonRacing.ro

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei! 

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *