Cerealele in hrana porumbeilor

In acest articol o sa vorbim despre cereale, dar mai intai sa vedeam cum se impart boabele ce fac parte din hrana porumbeilor si nu numai.

Cerealele se impart in 3 categorii: cereale (porumb, grau, orz, ovaz, orzoaica, secara), oleaginoase (floarea-soarelui, rapita, canepa, in) si leguminoase (mazare, mazariche, linte, soia, fasole).

Chiar daca consuma aceste boabe, porumbelul nu este 100% granivor, el mai mananca verdeata, legume tocate marunt, paine, zahar s.a.

In principiu o ratie bine echilibrata va cuprinde 40-50% cereale, 40-50% leguminoase si restulde oleaginoase.

Cerealele constituie cea mai mare parte din ratie si contin cam 70% glucide, ~ 12% proteine si ~ 8% lipide si putin subsante minerale, dar cu cantitati apreciabilede vitamina E si B.

Porumb

Porumbul este foarte apreciat de porumbei si joaca un rol important in hranire, mai ales in perioada concursurilor. Este bogat in proteine, hidrocarbonati si contine carotina, dar predispune porumbeii la ingrasat. Dezvolta potentialul energetic al pasarii si musculatura. Adminstrat porumbeilor de la matca in cantitate mare, el poate avea usor efect negativ asupara puterii de fecundare. De preferat este porumbul cu bob mic si el fiind de mai multe varietati alb, galben este recomandat sa ca toate sa se regaseasca in ratie.

Grau

Graul este o hrana excelenta, este bogat in materii proteice si este recomandat in perioada concursurilor si cresterii puilor. Ajuta in perioada imperecherilor crescand dorinta porumbeilor.

Orz

Orzul (si orzoaica) nu le prea place porumbeilor, este o mancare temperanta, ajuta pasarile obosite din concursuri, pentru jocul la vaduvie, se foloseste mai mult in lunile ianuarie-februarie, porumbeii care manaca orz devin mai usori cu muchii bine dezvoltati. Orzul nu are valoare mare nutritiva si se adminsitreaza in ratie in lunile de iarna, mai ales cand porumbeii nu zboara afara deoarece fiind prezent in ratie, reduce consumul altor boabe de carte porumbei si astfel previne o eventuala ingrasare a acestora.

Ovaz

Ovazul are cam aceleasi caracteristici ca si orzul si se administreaza la fel, avesta ajutand la formarea unor pene de calitate, netede si unsuroase. Poate avea un efect de franare a ouatului si in peroiada ouatului este bine sa fie redus. Nu se administreaza puilor din cauza aristelor (cojilor) ascutite.

Secara

Secara nu se prea administreaza porumbeilor decat foarte putin, vloarea sa nutritiva se aprope de cea a graului, dar este mai redusa si poate provaoca indigestii deoarece la uniditate, adica cand o mananca porumbelul se mareste in volum de 2-3 ori, oricum contine destul de multe substante minerale.

Cam atat despre cereale o sa continuam discutia si cu celelalte categorii in urmatoarele articole.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *