Cerinte – analiza porumbeilor

Repet la nesfârşit că nimeni din lumea asta nu poate spune cu certitudine dacă un porumbel este bun reproducător sau zburător.

Pe de altă parte, este mult mai uşor să recunoşti un porumbel care NU este bun.

Unii dintre ei au atât de multe defecte şi atât de grave încât nu au cum să fie buni.

Când spun acest lucru colegilor de breaslă, mulţi dintre ei înţeleg ce vreau să zic, pentru că nu îmi răstălmăcesc cuvintele.

Toţi câinii sunt animale, dar nu toate animalele sunt câini.

În afară de clasamente, există unele lucruri pe care le consider esenţiale atunci când îmi analizez păsările.

Iar cele care nu prezintă aceste calităţi nu au ce căuta la mine în crescătorie.

1. Porumbeii trebuie să aibă un penaj mătăsos. Am văzut păsări bune de talie mare, păsări bune de talie mică, păsări bune cu un corp alungit, păsări bune cu un corp scurt, păsări bune cu stern adânc, păsări bune cu un spate slab, dar niciodată nu am văzut o pasăre bună cu penaj de proastă calitate. În special păsările cu pene casante, care se rup uşor nu sunt de dorit.

2. O pasăre bună are un echilibru bun. Prefer porumbeii de talie medie, dar asta nu e musai. Un porumbel perfect oricum este de talie medie.

3. Porumbeii trebuie să aibă o stare de sănătate dobândită pe cale naturală. Orice pasăre se poate îmbolnăvi, dar cele care au nevoie de ajutor medical permanent sunt cele pe care trebuie să le eliminaţi.

4. Pupila ochiului trebuie să fie mică şi orientată spre înainte. Culoarea nu este relevantă.

5. Păsările bune au un caracter puternic sau spirit de luptă. Îşi iubesc teritoriul (boxa) şi vor lupta ca s-o apere. Am o preferinţă pentru femelele care nu-şi părăsesc ouăle nici chiar după 3 săptămâni de clocit. Şi mai am o preferinţă pentru păsările pe care le pot găsi pe întuneric chiar şi la o vârstă fragedă, pentru că ştiu în ce boxă sau pe ce odihnitoare se află. Porumbeii care nu au propriul raft şi pe care trebuie să-i caut prin toată crescătoria nu se numără printre favoriţii mei.

6. Toţi porumbeii buni au un gât perfect (laringe, esofag etc.). Nici prea roşu, nici prea larg deschis şi nu gâfâie. Aici, lucrurile pot fi interpretate. Şi păsările slabe calitativ pot avea un gât perfect, dar… dacă gâtul are defecte, acea pasăre cu siguranţă nu e bună.

7. Prefer porumbeii care nu năpârlesc prea repede. Păsările aflate la a 5-a pană năpârlită nu mai pot fi angajate la concursuri.

8. În timpul sezonului competiţional (şi în orice alt moment), păsările trebuie să fie nerăbdătoare să facă baie. Dar, dacă le place sau nu, acest lucru depinde şi de starea vremii. Când e cald şi senin, nu prea au chef de scăldat. Dar, când plouă, au chef. Dacă porumbeii unui prieten columbofil fac baie iar ai dvs. nu, nu puteţi da vina pe starea vremii, ci înseamnă că aveţi (o mică) problemă de sănătate.

9. Porumbeii trebuie să ouă la cel mult 2 săptămâni de la împerechere. În caz contrar, ar trebui separaţi pentru câteva săptămâni deoarece nu sunt în formă.

10. Dacă într-adevăr vă doriţi să deveniţi campioni, trebuie să fiţi duri uneori şi să eliminaţi unele păsări la care ţineţi foarte mult pentru că sunt blânde sau au o culoare frumoasă.

11 Din ziua în care au ieşit din găoace, corpul lor trebuie să fie puternic. Unei păsări care poate fi inelată şi la 10 zile, fiind prea slabă, îi lipseşte vitalitatea.

.

.

Ad Schaerlaeckens

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *