Ghidul cumparatorului

Cum cumpar un porumbel voiajor?

Prezentam mai jos cateva metode de cumparare a porumbeilor care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie atunci cand doresti sa cumperi un porumbel voiajor.

Cumparand porumbei AS

Un alt mod de a tinti pozitia de campion este sa cumperi porumbei de top pe o anumita categorie. In Europa, la fiecare sfarsit de sezon competitional, pasarile campioane sunt scoase la licitatie. Dar acesti campioni pot atinge sume record.

Din pacate multi porumbei campioni nu au succes in lotul de repreoductie. Putini au reusit sa reproduca viitori campioni.

Folosind la reproductie un porumbel campion, nu e nici o garantie ca porumbelul lui va ajunge la fel. Adesea pedigreeul este cel care conteaza.

O familie cu istorie in reproductia de porumbei, aceea este o familie de la care ar trebui sa cumperi pui. Imperecherea unei femele de calitate din lotul de vaduve cu un mascul de concurs cu rezultate, mai ales daca pasarile sunt inrudite, poate rezulta produsi cu o calitate mult peste medie.

E bine sa detii porumbei de top, si sunt minunati pentru ati face reclama, dar columbofilul obisnuit nu are nevoie de astfel de porumbeipentru a se afla pe locuri fruntase in clasamente.

Pasarile cumparate din lotul de reproductive, chiar daca poarta o marja de risc, pot fl chiar mai potrivite.

Totul depinde de motivul pentru care pasarile au fost  mutate, in primul rånd, in compartimentul de reproductie, iar  apoi scoase la vanzare.

Unul din motivele principale pentru care pasarile din lotul de reproductie sunt våndute este cä nu au reusit sä performeze la nivelul la care se astepta crescätorul. Daca cumperi astfel de päsäri, sansele ca acestea sa-ti aduca rezultate bune, sunt minime.

Un alt motiv pentru care pasarile mature sunt de vanzare este cä acel crescator preferä sä reproducä numai din pasari foarte tinere. Daca aceasta este situatia, poti avea sansa sä cumperi un porumbel care a avut un trecut foarte bun la un pret rezonabil, si astfel sä introduci gene de calitate in crescatoria ta.

Daca se intåmpla sa gasesti tipul acesta de pasare, pune-le ouäle la o pereche mai tånärä. De obicei, nivelul scazut de performantä al progenitorilor provenite din pärinti maturi nu este de dat de calitatea bagajului genetic, ci de un nivel scäzut de ingrijire pe care acestia il oferä puilor.

in final, te poti considera cu adevärat norocos dacä ajungi sä cumperi päsäri de bunä calitate din crescätorii care isi vånd lotul in totalitate. De obicei, ai Ia dispozitie palmaresele si pedigreul celor mai bune perechi. Astfel de vanzari pot fi o mina de aur pentru columbofili.

Cumparand reproducatori bazat pe pedigree

Presupunånd de la inceput cä ai de-a face cu un crescätor de succes si cu reputatie bunä, o regulä de urmat este sä cauti aceleasi caracteristici la un reproducätor pe care le cautä si acest crescätor. Dacä vä plac aceleasi caracteristici, asigurä-te cä po- rumbelul de care esti interesat este rudä cu cel mai bun reproducätor si zburätor al säu. Dacä porumbelul nu este din aceeasi linie, nu-l cumpära.

Fii atent, unii crescatori vor incerca sä-ti våndä porumbei pe care ei i-au cumpärat si cu care nu au

inregistrat succes. Dacä porumbelul nu este rudä cu familiile din crescätorie, mai mult ca Sigur cä aceasta este situatia. Cumpärä doar din loturile de pasari care au performat bine. Deci prima intrebare pe care trebuie sat i-o adresezi este urmatoarea: “Are acest porumbel aceeasi baza genetica sau pedigree ca si pasarile de baza din crescatorie”? Nu te bloca incercand sa gasesti dovada pedigreului pasarii, deoarece multi crescatori pur si simplu nu le au. Incearca sa privesti dincolo de hartii.

Evaluand performantele porumbeluilui

Pentru crescatori, performantele pasarii cantaresc mai mult in luarea decziei. Daca e vorba de un porumbel voiajor, vor sa stie cum a performat acesta. A fost reprodus pentru lotul de reproductive? Daca da, evaluaeaza performantele rreeproductive ale fratilor si surorilor lui.

Caracteristicile fizice ale porumbelului pe care trebuie sa le urmaresti

Cand vrei sä evaluezi caracteristicile fizice ale unei pasari trebuie sa o iei in mana, sä o simti. Trebuie sä stii sä o tii bine pentru o bunä evaluare.

Manevreazä porumbelul cat de delicat poti, astfel incåt abia sä simtä cä este manipulat. Päsärile au o sensibilitate foarte ridicatä care le face sä se tensioneze dacä simt cä sunt bruscate.

Petrece cåteva minute cu porumbelul doar tinåndu-l in mana, cåt se poate de gentil. Apoi, usor, deschide palmele si permite pasarii sa stea pur si simplu in palmele tale. De cele mai multe ori pasarea nu va dori sa zboare ci se va relaxa si astfel tu ai ocazia sä evaluezi calitätile interioare ale unui porumbel complet linistit.

Urmareste urmätoarele aspecte:

Ochiul porumbelului: Unii crescätori se uitä doar la träsäturile ochiului cand evalueazä un porumbel. Desi e bine ca ochiul sä fie frumos si clar si s-ar putea sä existe o legäturä puternicä intre aspectul ochiului si performantele fizice, aceastä caracteristicä nu este suficientä pentru a putea prezice un viitor incärcat cu succes.

Echilibrul porumbelului: Echilibrul unui porumbel este un factor important. Cautä o pasäre puternicä, cu un echilibru bun.

Nu te uita doar la corpul si musculatura pasarii, dar priveste-i si determinarea interioara. Iti da acest porumbel impresia cä este un atlet?

Musculatura porumbelului: Pe masurä ce devi expert in manuirea porumbeilor, devii adeptul evaluarii caracteristicilor dorite in musculatura porumbelului.

Simte vibratiile musculaturii. Cauta supletea si sentimentul de flotabilitate, plutire. Usor, apasä mu;chiul cu degeteles si observä reactia, ca un sub muschi.

Aripa porumbelului: Caracteristicile aripii pot variade la puternica, abrupta, vioaie pana la aripi care atarna. Se pot inregistra performante cu ambele tipuri. Preferintele variazä, precum si experienta columbofilului.

Spatele si coada porumbelului: Urmäreste ca spatele si legatura dintre spate si coada sä fie puternicä. Nu doresti sä vezi coada ca se clatina si tremura atunci cånd manuiesti pasarea. Coada unui porumbel trebuie sä se extindä drept in jos atunci cånd este luat in mana, ceea ce iti indica ca are un spate frumos si puternic.

Ca si incheiere, sunt mai multe caracteristici de luat in considerare atunci cånd evaluäm un porumbel. Ca si columbofil, vei ajunge, in timp, sa-ti creezi propriul set de standard care sa functioneze cel mai bine pentru tine.

Articol preluat din revista Porumbelul Voiajori nr. 3/2018

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei! 

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *