Cum sa eviti umezeala din adapost

Sa iti mentii adapostul uscat este unul dintre cele mai importante lucruri daca vrei sa faci cariera in sportul columbofil.

Materialele folosite, locatia si intreg proiectul crescatoriei sunt lucruri importante care trebuie luate in considerare. In al doilea rand, crescatorul trebuie sa isi ia masurile de precautie necesare pentru a-si mentine crescatoria uscata si pentru a evita umezeala.

Crescatoriile Cattrysse-Beuselinck din Moere care erau construite deasupra hambarului unde tineau granele erau indreptate spre nord-est. Aceasta este directia din care, de obicei, ploaia nu vine.

Crescatoriile lor sunt destul de vechi si nu arata foarte modern, dar sunt curatate in fiecare zi. Oricum, nu sunt foarte stricti in aceasta privinta. Podeaua din lemn, chiar si boxele sunt acoperite cu var (creta). Cateodata puteai gasi bucati de creta aproape la fel de mari cat un pumn. Cotetele lor au fost mereu uscate.

Am observat folosirea paielor pentru prima data in crescatoria lui Jules Vandaele din Kortemark. Foloseste un strat gros de paie in toate compartimentele: in cel al reproducatorilor, in cel al porumbeilor de zbor si chiar si in cel al puilor.

Totusi a imprastiat un strat gros de var (creta) pe podeaua de lemn, apoi un strat de paturi de iuta (n.t. nu sunt sigur ca am tradus corect) si apoi paiele. Intrarea in crescatoria lui este spre sud-est si crescatoria este mereu uscata.

In acest moment, destul de multi crescatori folosesc paie. Chiar si Robert Thange folosea un strat de paie peste podeaua din ciment din voliera unde tinea femelele.

Unii crescatori folosesc nisip alb sau rumegus; folosirea de turba (n.t. nu stiu daca am tradus exact) este discutabila din cauza prafului. Un numar tot mai mare de crescatori sunt interesati de aparatele care improspateaza aerul (n.t. nu stiu daca m-am exprimat corect). In unele crescatorii sunt bune, dar nu este destul loc pentru alimentarea cu aer proaspat. In acest caz porumbeii nu vor fi intr-o forma buna.

Multe cotete din gradina, nu creaza medii propice pentru porumbei…

Multe cotete de gradina sunt construite cu un acoperis prevazut cu panouri care culiseaza (stanga-dreapta) care se pot inchide si deschide. Aproape de podeaua de lemn, este un orificiu (in perete) de aproximativ 15×15 care permite aerului proaspat sa intre. Acoperisul este prevazut cu aparate care trag aerul in afara.

Un crescator care nu este atent la ventilatie si care isi tine porumbeii intr-un cotet “ermetic” nu va avea niciodata porumbeii sanatosi complet. Ca o consecinta probabil nici performantele nu vor fi pe masura.

Cand vine vorba de curatenia crescatoriei si aici sunt pareri pro si contra.

Jan Groudelaers din Opglabbeek, Belgia, campion in 1958-1960 si 1962 si vicecampion in 1959 si 1961, avea o crescatorie in Genk, unde de porumbeii sai avea grija Dl. Staesen, un miner iesit la pensie. Este in general privit ca un om care se pricepe la porumbei si unul care are mare grija de porumbeii sai. Desi multi crescatori sunt de acord cu faptul ca poseda aptitudini in legatura cu cresterea porumbeilor, el nu facea curat in crescatoria sa mai mult de odata pe an. Gainatul cadea pe podea si nu era curatat. Staesen avea destul timp liber sa isi curate crescatoria, dar nu facea acest lucru. Nu s-a razgandit niciodata cu privire la acest lucru.

Albert Boterdael din Ganshoren, un columbofil din Noyau, de asemenea isi curata crescatoria doar odata pe an. Dupa curatenia anuala el aplica un strat de carbolineum (n.t. nu am gasit traducere pentru cuvant, dar este un fel de lichid uleios care miroase ca smoala, are efect antiputrezire si este dezinfectant, un fel de ulei de in ce se da pe lemn, sau ceva asemanator) pe podea in concentratie de 1 litru la 10 litri de apa si 100 ml de formol (cred). Este aproape imposibil sa il faci sa isi schimbe metoda. El insista ca metoda lui de a tine adapostul uscat este decenta si porumbeii nu erau afectati de felul in care o folosea. In orice caz rezultatele sale demonstrau ca porumbeii lui erau in stare buna.

In zilele noastre gasesti greu un crescator care sa nu isi curete cotetul in mod regulat. Un crescator care are timp, o va face in fiecare zi. Pe de alta parte, un crescator care merge la servici in fiecare zi si nu are decat cateva ore pe saptamana pentru porumbeii sai, va face curat cat de des poate. Nu recomandam metoda de a tine gainatul sa se adune pe podeaua crescatoriei, uneori poate pana la 20 cm, oricat de bine uscata ar fi crescatoria. Pe deasupra mai miroase si urat, chiar daca unuii spun ca nu e asa.

Daca vrei sa ai un cotel uscat, recomandam sa faci o curatenie sumara in fiecare zi si o curatenie completa in fiecare saptamana. Dupa ce ai curatat podeaua si boxele, este bine sa aplici un strat de var sau de creta. Ideea e sa evitam umezeala cu orice pret. De exemplu, nu ar trebui sa ti usile deschise cand ploua daca apa poate intra inauntru si nici atunci cand este ceata deasa.

Va sfatuim sa nu aveti podele din ciment pentru ca ajuta la fluctuatia temperaturii. Nu ezitati sa adaugati un strat gros de var. Peste aceasta puteti pune podea sau gratare de lemn.

Nu folositi Eternit (n.t. este vorba de materialul din care se faceau inainte placile ondulate pentru acoperit din ciment) pentru podea sau pentru boxe, din aceasi cauza ca si cimentul. Acest material nu ajuta impotriva umezelii. Placajul (OSB, etc.) este mult mai bun pentru care el chiar absoarbe umiditatea.

Un crescator atent este mereu preocupat de crescatoria sa. Este inutil sa aduc porumbei buni, cu origini bune sa castigi premii, daca nu poti sa iti mentii crescatoria uscata.

De cativa ani multi crescatori folosesc gratare in crescatorie de lemn, de fier sau galvanizate. Ca orice metoda are bunele si mai putin bunele ei. Noi credem ca a face curatenie cat mai des in crescatorie este cea mai buna optiune.

Articol tradus de pe site-ul www.pipa.be   autor: Gallez Jules – Degrave Martin  –  traducere: PigeonRacing.ro

As vrea sa stiu si parerea ta despre cu ar fi bine sa mentii cotetul uscat. Te astept cu un comentariu mai jos :)

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *