Cum se fac concursurile cu porumbeii voiajori?

Cum se fac concursurile cu porumbeii voiajori?

Dupa cum am mai spus si in materialul cu “Ce este sportul columbofil” porumbeii concureaza pe diferite categorii de distante.

Distantele sunt: distanta scurta, distanta medie, distanta lunga si foarte lunga. Mai bine spus ei concureaza la categoria viteza (100-400 km), categoria demifond (300-600 km), categoria fond (500-800 km) si maraton (> 800 km).Pentru toate aceste categorii porumbeii fac norme de concurs. Ce inseamna sa faca norma la o categorie de zbor?

La fiecare etapa de concurs se face un clasament. In acel clasament se trec primii 20% din totalul porumbeilor care concureaza. De exemplu daca concureaza 1000 de porumbei, clasamentul este alcatuit din primii 200. Cei 200 inseamna ca au clasat la etapa respectiva. Evident conteaza si locul, dar sa fie in primii 20%.

Ca sa faca norma la o categorie, ii trebuie un numar de clasari.

Pentru ca sa faca norma la viteza ii trebuie 5 clasari (adica sa claseze in 5 concursuri la categoria viteza); pentru demifond ii trebuie 4, pentru fond 3, si pentru maraton 2.

Pe langa numarul de clasari porumbeii trebuie sa mai faca si un numar minim de kilometri pentru fiecare categorie, pentru a putea face norma la categoria respectiva.

Pentru viteaza trebuie minim 750 km, pentru demifond minim 1400 km, pentru fond minim 1650 km. Acestea sunt cam cele mai generale norme care porumbeii le fac cel mai usor.

Cu timpul, porumbeii devenind prin selectie tot mai buni la zbor, s-au introdus si alte norme de concurs pe care porumbeii le pot indeplinii, fie prin adunarea mai multor categorii de distanta, fie prin adunarea mai multor ani de competitii.

Au aparut normele pe mai multi ani, pe 2, pe 3 si astfel a aparut catogoria Palmares. De exemplu palmares viteza pe 2 ani (este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani). Categoria palmares este pentru toate categoriile de distanta.

Alte norme ce se pot realiza de catre porumbei ar fi: General (daca claseaza la toate categoriile de distanta), AS (daca claseaza minim 10 etape intr-un an), etc.

Cel mai important lucru intr-un clasament este locul care il ocupa porumbelul in clasament.

Locul ocupat in clasament este dat defapt de viteza cu care vine de la concurs (metri/secunda). Se imparte distanta (de la locul de lansare, calculata in metri) la timp (timpul pana cand porumbelul ajunge acasa, calculat in secunde). Doar asa se poate face departajarea.

Pentru fiecare porumbel de la fiecare concurs se dau puncte de penalizare, iar in functie de punctele de penalizare se alcatuieste clasamentul national.

Evident punctajul de penalizare trebuie sa fie cat mai mic. Punctaj mic => loc mai bun in clasamentul national. Asa cum am spus punctajul de penalizare se acorda la fiecare etapa de concurs, pentru fiecare porumbel, dupa o formula matematica astfel: locul porumbelului in concursul respectiv inmultit cu 1000, totul impartit la numarul de porumbei care au participat la concurs (Lp x 100)/Np. Si pentru realizarea normei se tine cont de aceste puncte, se aduna etapele clasate cu cele mai mici puncte de penalizare. De exemplu face norma la viteza cu 53,87 puncte penalizare.

Clasamentul national se face in functie de aceste puncte. Este evident ca au mai multe sanse pentru locurile fruntase judetele cu un numar mare de membri pentru ca numarul total al porumbeilor la care se imparte este mai mare si rezulta un punctaj de penalizare mai mic.

Pe langa normele porumbeilor, mai fac norme si crescatorii, la fel la toate categoriile ca si porumbeii. Se va lua în calcul punctajul cu penalizarea cea mai mică a primilor doi porumbei din primii cinci porumbei înscrişi pe fişa de imbarcare (cand se imbarca porumbeii in masina de concurs se printeaza o fisa cu toti porumbeii in ordinea in care acestia sunt introdusi in custi)

Pentru norma se iau fix numarul de etape de concurs minime pentru norma de distanta. Pe scurt, fiecare crescator isi alege cinci porumbei care crede ca o sa vina primii si din acestia cinci trebuie sa vina primii acasa macar 2 ca sa poata clasa ca si crescator la concursul respectiv.

Clasamentul se face in functie de punctele de penalizare ale porumbeilor.

Pe langa faptul ca trebuie sa vina primii doi din cei cinci primii pe crescatorie, trebuie sa vina si printre primii de la concurs pentru a avea putine pucte de penalizare si crescatorul sa poata obtine un loc cat mai bun in clasament. Degeaba vin primii doi din cei cinci pe care i-ai ales, daca nu vin printre primii si in clasamentul porumbeilor, sau in primii 20% din etapa respectiva.

Articolul asta l-am scris acum vreo 5-6 ani si intre timp lucrurile s-au mai complicat, au aparut categorii noi, etc., dar in mare despre asta e vorba.

Lasa-mi un comentariu cu ce crezi ca ar mai trebui scris in material si o sa tin cont de el si actualizez.

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *