Cum inveti porumbeii in alta crescatorie

Nu stiu daca e cel mai bun titlu, dar nu am stiut cum sa numesc articlolul asta. Am discutat de mai multe ori pe site despre cum se invata porumbeii intr-o noua locatie, daca se invata, de ce nu se invata, cand se invata, etc. dar primesc mereu pe email intrebari legate de acest lucru asa ca m-am hotarat sa scriu cateva randuri desprea asta in speranta ca pot ajuta cativa crescatori mai ales pe cei care sunt mai la inceput in aceasta pasiune.

Sa incepem cu inceputul. Porumbeii (vorbesc de porumbei in general, porumbeii comuni), ca si alte animale, au instinctul de a se intoare acasa, la locul unde au cuibul.

Distanta de la care se intorc nu este foarte mare, cativa zeci de kilometri si nu toti porumbeii au acest insctinct dezvoltat in egala masura, unii il au mai dezvoltat, altii mai putin, nu pot fi toti la fel.

Din cele mai vechi timpuri existau iubitori de porumbei care la inceput le apreciau frumusetea (asa au aparut o gramada de rase de agrement), dar in timp crescatorii au remarcat abilitatea porumbeilor de a se intoarce acasa de la anumite distante. Sa nu mai vorbim de trimiterea de mesaje, etc.

Aceasta calitate a lor a dus in timp la aparitia concursurilor cu porumbeilor voiajori. Ca in orice domeniu a aparut competitia si nu mai conta doar care porumbel se intoarce acasa, ci care se intoarce primul.

In timp, pe langa forma fizica, porumbeii au fost selectati pentru capacitatea lor de orientare, pentru cat de puternic e instinctul lor de a se intoarce acasa (nu vorbim de timpul in care se intorc pentru ca aici mai sunt si alti factori).

Asa ca in timp acest instinct a lor a devenit foarte puternic, mult mai dezvoltat decat la celelalte rase de porumbei. Bineinteles ca nu toti porumbeii voiajori au instinctul la fel de dezvoltat, la unii chiar foarte putin.

Acest instinct este atat de dezvoltat la unii porumbei incat nu conteaza daca la noua crescatorie unde au fost adusi, au pereche, oua sau pui, ei oricum vor pleca fara sa ezite.

Cum se poate invata un porumbel in alta parte?

Este cam greu sa gasesti o metoda, pentru ca nu exista, dar sunt mai multe mijloace prin care un porumbel se poate invata la o alta crescatorie. Depinde si daca e mascul sau femela.

O sa trec in continuare cu liniuta cateva mijloace pe care eu le cunosc si poate chiar le-am aplicat si cateva lucruri care nu trebuiesc facute:

  • porumbeii nu se fileaza (nu li se taie penele), nu li se smulg penele, nu li se prind cu ace de siguranta sau cu banda adeziva. Acest lucru poate duce la accidentari sau pot aparea probleme cand naparleste. Aceasta metoda poate da rezultate, chiar bune, dar nu cred ca e cea mai buna.
  • porumbelior nu li se da drumul afara daca sunt pereche si ambii sunt invatati la alta crescatorie, in felul acesta o sa plece sigur, mai ales ca sunt amandoi si mai rau este ca daca pleaca o data, “lectia este invatata”, o sa plece si pe viitor si se invata mai greu
  • ai rabdare cu porumbeii, nu te grabii sa ii inveti. Cred ca e important ca “chestia” asta cu invatatul sa iti iasa din prima, daca a iesit odata afara si a intrat inapoi fara sa plece treaba e aproape terminata
  • cel mai bine se da drumul porumbeilor pe inserat sau spre seara pentru ca acestia e mai putin probabil sa plece din cauza ca vine noaptea
  • cel mai bine cred ca este ca prima data sa se invete femelele si apoi masculii
  • femelele se invata cel mai usor cand au pui mici de cateva zile, oua ciocnite sau aproape sa iese puii. Spre seara trebuie sa cloceasca sau sa stea pe pui femelele, asa ca se poate inchide boxa perechii asfel ca femela nu poate intra. Ea este foarte motivata sa ajunga la cuib asa ca poate fi lasata sa iese afara singura. In felul acesta cand iese afara o sa vrea sa se intoarca inapoi la cuib. Dupa ce a iesit odata afara, i se deschide boxa si se repeta in alta zi acelas lucru
  • masculii se invata cand au pui mai mari de vreo 10 zile, dar cel mai bine si mai usor se invata cand bat femelele la ciub. Atunci ei sunt concentrati doar la femele si nu le “scapa din ochii”. Bineintelesc ca sa se invete masculul, trebuie ca femela sa fie invatata. In ambele cazuri cel mai bine este sa li se dea drumul afara seara. Cand bat femelele la cuib, masculii pot iesi afara ca nu vor pleca, ei ies afara dupa femela si intra inapoi dupa ea. Instinctul de reproducere este mai puternic. In felul aceasta, cand iese afara, el vede putin locul. I se da drumul cu femela de mai multe ori in mai multe zile cand o bate la cuib
  • este important ca primele dati cand porumbeii neinvatati ies afara, acestia sa nu zboare de pe acoperis, ci sa stea sa vada putin locul si imperjurimile
  • de multe ori porumbeii pleaca la vechea casa, o sa fie adusi inapoi si se incearca iarasi. De multe ori e nevoie de mai multe incercari

Depinde cel mai mult de porumbel daca se invata sau nu. Sunt porumbei care se invata singuri, fara sa fie nevoie de nimic special, nici macar de pereche si sunt porumbei care nu se invata niciodata indiferent de ce li se face. Asta poate spune multe despre un porumbel.

In columbofilie e nevoie de noroc asa ca invatatul porumbeilor nu face exceptie. Cred ca multe lucruri se mai pot spune,  dar cel mai bine este sa se incerce, numai asa se pot vedea rezultate.

Cele scrise mai sus sunt scrise din ce am experimentat eu pana acum, asa ca nu trebuie luate ca si sfaturi, au doar rol informativ, sper sa ajute. Astept si alte pareri de la voi.

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *