Despre electroliti

 

De multe ori, crescatorii ma întreaba “Ce sunt electrolitii? Sunt ei cu adevarat benefici si cand ar trebui sa le dau pasarilor?”

Din moment ce electrolitii intriga atat de multa lume, voi oferi o scurta explicatie, insa nu voi intra în detalii pentru ca ar rezulta o poveste mult prea complicata.

Ce sunt electrolitii?

Acest termen este unul medical (stiintific) si denumeste o gama de saruri, mai exact ioni.

De obicei, se gasesc în bauturile destinate sportivilor si sunt folosite pentru a completa rezervele de apa din organism în urma deshidratãrii cauzate de efort, diaree, voma sau infometare. Dacã o persoana depune un efort mare, aceasta pierde multe saruri prin intermediul transpiratiei, în special sodiu si potasiu, saruri esentiale si care trebuie înlocuite cat mai curând posibil pentru a reechilibra balanta atunci cand se inregistreaza un deficit.

Producatorii adauga în deosebi carbohidrati si glucozã pentru a obtine un efect energizant.        

 

PORUMBEII

Nu doar oamenii, ci si porumbeii pot pierde cantitati mari de saruri si ioni, mai ales dupa eforturi considerabile pe vreme caniculara.

Deshidratarea poate fi o consecintã directa, de aceea pasarile au nevoie de ajutor pentru a-si reface rezervele de fluide.

Cum le putem ajuta?

Oferindu-le electroliti.

Urmatoarea intrebare ar putea fi care sunt cele mai bune produse? E greu de spus, dar… sunteti pe drumul cel bun daca pe eticheta scrie sodiu (Na), potasiu (K), clor (Cl), calciu (Ca), magneziu (Ma), bicarbonat (HCO), sulfat (SO3).

Pe piatã se gasesc destul de multe sortimente împotriva deshidratarii, sub forma de prafuri sau buvabile, atât pentru oameni cât si pentru porumbei. Pentru “noi”, cel mai bine e sã le procuram de la un veterinar cu experientã sau de la o firma de încredere.   

 

MODUL DE ADMINISTRARE SI FUNCTIONARE

Ce efecte au electrolitii asupra organismului si cum functioneaza?

  •  asa cum am spus, în primul rand restabilesc echilibrul fluidelor (refac rezervele de apa în urma deshidratarii, cauzata de efort intens sau diaree);
  •  apoi, suprima senzatia de sete.

Când sa le administram? Cel mai potrivit moment este imediat dupa efort (o cursa pe vreme caniculara). Deci ar trebui sa fie deja în apa la intoarcerea porumbeilor.

De asemenea, este indicat sa le administram înainte de imbarcare daca vremea este foarte calduroasã. Daca pasarile se întorc acasa si aproape ca se dezintegreaza din cauza pierderilor masive de lichide/saruri, e deja prea tarziu.

În acest caz, trebuie sa administrati electrolitii peste graunte, folosind si niste ulei (medicinal). Astfel, gustul acela tipic de sare al solutiei apoase este evitat.

La scurt timp dupa servirea mesei, electrolitii se dizolva în gusa si în stomac, pasarilor li se face sete si, în consecinta, vor bea apa peste cantitatea normala, care se va fixa foarte bine în organismul lor. Probabil ca acest lucru îi va da porumbelului si un sentiment de incredere în sine.

Puteti îmbunatati aceasta metoda adaugand un balsam intestinal. Fibrele pot absoarbe o cantitate mare de apa si o pot retine o perioada indelungata în tranzitul intestinal.

Procedand astfel, porumbeii nu vor incerca sa se lase la apa în timpul unei curse pe vreme caniculara, pierzand astfel timp pretios. Dupa un zbor de fond, electrolitii pot fi administrati porumbeilor timp de 2 – 3 zile pentru a-i ajuta sa se recupereze mai repede. 

 

 

ÎN ÎNCHEIERE

Cateodata, se intampla ca puii de 10 zile sã produca subit excremente apoase; uneori, e mai multa apa decat gainat.

Dupa ce ati adaugat electroliti în adapatoare, rezultatul poate fi spectaculos si, în interval de doua zile, excrementele pot reveni la normal.

Pasarile care sufera de Adeno (E coli) beau foarte multa apa, ca atare si excrementele sunt foarte apoase. In cazul acestor porumbei, electrolitii pot fi de ajutor.

Electrolitii si chiar bauturile destinate uzului sportivilor pot fi preparate si în casã, dar sunt necesare unele cunostinþe pentru a utiliza în doze corecte zaharul, sarurile si apa.

 

Cred cã ati înteles cã electrolitii, sedochol-ul si drojdia de bere fac parte din putinii aditivi alimentari în care am încredere. În afara de grit, bineînteles, dar acesta lucru ar trebui sã fie evident.

 

© Ad Schaerlaeckens

 

 

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

 

 

 

 


Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *