Povestea lui Meulemans

De ce este numele Meulemans atât de popular ?
De ce sunt porumbeii Meulemans atât de scumpi ? 

Mă gandesc că el a fost un vânzător şi nu un cursier, care este adevărul ?
Care este originea păsărilor sale ?

Întrebări ca acestea am fost adesea întrebat de columbofili din toată lumea. Din fericire am un răspuns pentru aceste întrebări deoarece Meulemans locuieşte în Arendonk, un orăşel mic la fel de faimos ca un alt ,,nume mondial” care concurează aici: Fraţii Janssen.

Nu cred că exagerez când spun că şi cel mai mic columbofil din cea mai izolată zonă a lumii a făcut cunoştinţă cu cuvântul “Arendonk”. Şi Arendonk este la doar câteva minute de condus de mine. Este motivul pentru care îl cunosc pe Meulemans, păsările sale şi rezultatele sale destul de bine.

Pe scurt, pot să vă spun că Meulemans datorează faima sa la 2 porumbei: ,, basic couple” (cuplul de bază). Această pereche este în general considerată ca cea mai mare pereche de reproducători pentru demifond din toate timpurile. Când scrii despre Meulemans, scrii despre al său “STAMKOPPEL” (cuplu de bază) aşa cum este el numit în limba Olandeză.

Pentru aceasta voi merge înapoi în istorie.

Masculul din cuplul de bază
Era în 1961 când Karel Meulemans şi tatăl său Jan au fost să cumpere porumbei de la Jos van den Bosch care locuia în orăşelul Berlaar.

Ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu este că acest Jos van den Bosch a fost columbofilul de la care legendarul Huyskens van Riel şi prietenul său Rene Stijnen a cumpărat o serie de ouă. Puii care au eclozat au devenit temelia faimoasei rase Huyskens van Riel.

Huyskens van Riel a fost teroarea sportului columbofil Belgian la puţin timp după al doilea război mondial. La început el distrugea cursele de distanţă scurtă. Când nimeni nu a mai avut curajul să concureze împotriva sa, el a început să concureze la distanţă medie (demifond). Dar de asemenea la demifond Huyskens şi partenerul său van Riel, care locuia doar la câţiva kilometri de oraşul Antwerpen erau imbatabili. Şi din nou nimeni nu a avut curajul să parieze nici un ban contra miraculoaselor păsări ale lor, ei nu au mai avut de ales decît să intre în cursele naţionale de distanţă lungă (fond). Şi din nou aceeaşi poveste.

Rezultatele sale au răsunat până la Barcelona (1100 km). Cum am menţionat anterior, Huyskens van Riel a făcut aceasta cu descendenţi ai porumbeilor luaţi de la Jos van den Bosch. Mai târziu vom vedea că în păsările Fraţilor Janssen, al tuturor oamenilor este sange din linia Jos van den Bosch de asemenea!

Doi dintre porumbeii originali Jos van den Bosch cumpăraţi de Meulemans erau un fiu al aşa numitului “Vurige van 58” şi o femelă ciocolatie cu pete albe. Această femelă a fost soră bună cu “Princess of 56” a lui Jos van den Bosch. “Vurige” şi “Princess” au fost două dintre cele mai bune păsări ale lui Jos van den Bosch.

Şi acum vin cu un punct important: femela ciocolatie (sora lui Princess) pe care Meulemans a cumpărat-o de la Jos van den Bosch a devenit mama lui B-67-6729926, un mascul întunecat, mai târziu cunoscut în toată lumea columbofilă ca “Oude Jos van den Bosch”, masculul cuplului de bază al lui Meulemans.

Penajul mamei lui “Oude van den Bosch”era o culoare ruginie şi această culoare apare la mulţi porumbei Meulemans până în prezent. Dar trebuie să fie doi pentru a dansa tango. Un cuplu trebuie să aibă un mascul şi o femelă. Să vorbim despre femela din “cuplul de bază”.

Femela din cuplul de bază
Originea femelei cuplului care este considerat “ cel mai bun cuplu de reproducţie dintotdeauna” este dintr-o rasă misterioasă.

Ceea ce trebuie să ştim este că în anii ‘60 Karel Meulemans a format un tandem cu Adriaan Wouters. În concursuri Wouters a fost întotdeauna un Superman şi un mare concurent al fraţilor Janssen.

Când Wouters şi Meulemans au devenit parteneri, Wouters a adus o femelă albastră (B-66-61222023) pentru a o împerechea cu “Oude van den Bosch” Această femelă este numită “Janssen hen”(femela Janssen), deşi Adriaan Wouters şi fraţii Janssen nu erau buni prieteni. Deci este motivul pentru care Adriaan Woutern nu a luat niciodată porumbei direct de la fraţii Janssen.

De fapt originea acestei “femele Janssen” este necunoscută. Singurul care cunoaşte răspunsul este d-l Wouters însuşi dar d-l Wouters este mort. El întotdeauna vorbea de “femela Janssen” a sa şi nimic mai mult.

Oamenii adesea spun “frumuseţea nu înseamnă nimic” şi poate că acesta este adevărul. Dar eu însumi am umblat cu această femelă şi pot să vă asigur: a fost unul din cei mai frumoşi porumbei pe care i-am văzut vreodată.

Sunt cateva zvonuri despre originea “femelei Janssen”, totuşi Wouters spunea că o are de la un columbofil din oraşul Mol. Acesta avea porumbei de la cineva din oraşul Reusel care avea porumbei Klak şi Klak nu a avut niciodată porumbei în voliera sa decât de la aceşti fraţi Janssen.

Interesant 
Fraţii Janssen întotdeauna au pretins că singurul porumbel importat cu succes în voliera sa a fost aşa numitul “Halve Fabri” (jumătate Fabri) B-60-1000863. “Halve Fabri” este străstrăbunicul faimosului mondial “Oude Merkx” (B-67-6282031) şi “Oude Merkx” este tatăl lui “019” şi al lui “Jonge Merkx”. Fraţii Janssen au luat pe “Halve Fabri” de la d-l Fabri care l-a reprodus dintr-o pasăre Janssen (deci deasemenea i se poate spune jumătate Janssen) şi o femelă a sa (B-59-1005026) pe care Fabri o avea de la …… Jos van den Bosch.

Aceasta era o fiică a lui “Young princess”(tânăra prinţesă) B-57-6327828 şi această “young Princess” era o fiică a lui “Princess of 56” a lui Jos van den Bosch. “Princess of 56” era o soră a mamei lui “Oude van den Bosch” al lui Karel Meulemans.

Vă puteţi imagina aceasta? Faimoşii porumbei Janssen sunt rude cu faimoşii porumbei Meulemans. Legătura este “Prinţesa” un porumbel al lui Jos van den Bosch care de asemenea a furnizat lui Huyskens van Riel “echipa de vis” a lui după al doile război mondial. 


Deci:
– Janssen şi Meulemans amândoi locuiesc în Arendonk
– Janssen şi Meulemans amândoi au o pasăre miraculoasă numită “MERKX”
– Amândouă aceste păsări miraculoase sunt descendente ale lui “Princess” a lui Jos van den Bosch. Sîngele (linia) lui Princess nu este numai în “Merkx”, “019” ai lui Janssen.
– “Halve Fabri” pe care l-am menţionat anterior este tatăl minunatei păsări “Oude Witoger” B-65-6371172 care a câştigat 15 premii 1 şi “Oude Witoger” este tatăl lui “Oude Raket”, etc.

Mai multe informaţii de fundal
Cum am menţionat anterior, Meulemans şi Wouters au devenit parteneri în anii ‘60. Meulemans a fost reproducătorul, Wouters competitorul (participantul la concursuri). Wouters a murit în 1975 şi credeţi sau nu, în aceeaşi zi porumbelul numit “Merkx”, cel mai bun cursier al tandemului pe care l-a avut vreodată, a murit în volieră. Acest “Merkx”, bineânţeles un fiu al cuplului de bază, a fost născut în 1969 şi a câştigat nu mai puţin de 21 locuri 1.

În acele zile fiului lui Wouters – Frans Marien – îi plăcea deasemenea sportul columbofil. Când Wouters a murit a apărut o problemă. Porumbeii de curse aparţinând lui şi fiului deveniţi reproducători erau în voliera Meulemans. Ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat: un nou parteneriat a fost format: Meulemans-Marien. Deci totul a rămas ca în trecut, numai numele tandemului a fost schimbat.

Între timp faima puilor cuplului de bază s-a răspândit ca un foc sălbatic. Cu urmaşi ai acestei perechi columbofili ca Hermes şi Ritz în Germania, Geerts şi Verbruggen în Belgia au obţinut succese grozave.

Atunci ceva neaşteptat s-a întâmplat: Frans Marien deşi totuşi tânăr, s-a sinucis şi Meulemans a devenit singur din nou.

După multe dispute asupra păsărilor (ale cui sunt), o decizie grea a fost luată: ele trebuiau să fie licitate. Aceasta a fost în 1980 şi de la această licitaţie Meulemans şi-a recumpărat favoriţii săi “Kadet”, “Prins”, “Schoon Donker” şi “Bonte”.

El a trebuit să plătească o mare sumă de bani pentru propriile păsări dar el nu a regretat niciodată. În special “Kadet” a devenit un reproducător excepţional. Când “Kadet” a fost furat (în ianuarie 1986) l-a lăsat pe sărmanul Meulemans foarte demoralizat, dar el a continuat succesele cu descendenţi ai lui Kadet.

La aceeaşi licitaţie în 1980 Gommaire Verbruggen a cumpărat pe “Witneus” pentru o sumă foarte mare de bani după o bătălie pentru cumpărarea ei cu milionarul german Hermes. Urmaşii lui Witneus aveau să-l facă pe Verbruggen faimos.

Hermes deja intrase în posesia fratelui său “Piet” care a produs cursieri minunaţi. Bineinţeles “Witneus” şi “Piet” erau direct descendenţi ai cuplului de bază.

În aceeaşi licitaţie, d-l van Berendonk a cumpărat un porumbel numit “78.000”. Câţiva ani mai târziu el a câştigat Burges Naţional în Belgia împotriva a cca 70.000 păsări cu un descendent al său.

Aş putea să menţionez numele numeroşilor columbofili care au fost învingători cu descendenţi ai cuplului de bază, dar ar trebui să scriu câteva pagini.

Lista de referinţă
Voi concluziona acest articol cu o listă de referinţă a puilor cuplului de bază. Lucru interesant este că ei au toate felurile de culori. Motivul pentru aceasta este culoarea specială a mamei lui “Oude van den Bosch” cum am menţionat înainte:

– “Merkx” B-69-6653841 – cîştigător a 21 premii 1 şi Naţional AS porumbel al Belgiei în 1974
– “Kadet” B-72-611169 – a câstigat ca tânăr (Yearling) 6 premii întâi şi a fost furat în 1986. În 1980 William Geerts a obţinut o femelă albastră din “Kadet”. Doi descendenţi au devenit păsări de Olimpiadă.
– “Witneus 73” B-73-6261175. Achiziţionat de Verbruggen, a fost un reproducător senzaţional în volierele Verbruggen.
– “Junior” B-70-6070880
– “Piet” B-76-6371884. Achiziţionat de germanul Raymund Hermes.
– “Benjamin” B-79-6752570
– “Blauwe Witpen” B-73-6261170
– “Prins” B-76-6260346
– “78.000” B-77-6793014, achiziţionat de W van Berendonk. 78.000 a fost bunicul locului 1 naţional Bourges, într-o cursă de cca 70.000 păsări.
– “Donkere” B-80-6754674
– “Schoon Donker” B-73-6261056
– “Liebling” B-78-6250000
Şi încă mulţi dar aceştia nu sunt atât de importanţi.

În concluzie
Numele Meulemans va fi amintit atâta timp cât sportul columbofil va exista. În prezent, Meulemans (care a fost un simplu fermier) s-a retras şi concurează în tandem cu fiul său sub numele de “Meulemans Damen”. Meulemans a fost reproducătorul şi partenerii săi Wouters şi Marien au fost cursierii cum întotdeauna s-a spus. Este ceva adevăr în aceasta.

Meulemans nu a fost un cursier foarte bun (cu succese) în trecut. Au fost urmaşii păsărilor sale în alte voliere, care i-au adus lui faima. Dar ca om de porumbei el este departe de a fi prost (este deştept). 

El a realizat că încrucişarea diferitelor linii de sânge este drumul spre succes. Deci el a importat alte păsări, le-a încrucişat cu ale sale şi a devenit locul 1 Campion naţional în Belgia la fond în 1999. Chiar şi partenerii săi care au fost cursieri nu au reuşit aceasta.

Eronat
Vă rog să nu credeţi că acest capitol este publicitate pentru porumbeii Meulemans. Este un omagiu pentru al său “Cuplu de bază”, cel mai bun cuplu de reproducţie din istorie. Şi “cuplul de bază” însuşi este istorie. Meulemans este un nume mare şi are porumbei buni. Dar învingătorii lui din prezent sunt produşi ai “altui sânge” pe care el l-a importat.

Aşa cum am menţionat anterior, crescătorii din SUA şi din Est (Taiwan, Japonia), iubesc familia, păsări care sunt rude. Cel mai bun cuplu de reproducţie din istorie “oude van den Bosch şi Janssenhen” a fost încrucişat. Şi majoritatea senzaţionalilor învingători şi porumbeilor AŞI care sunt descendenţi din acest cuplu au fost şi ei încrucişaţi.

În articolul anterior am spus : “nume mare” nu înseamnă neapărat păsări de calitate. Meulemans este o excepţie de la regulă. El este un nume mare, a avut păsări de calitate în trecut mulţumită acestui cuplu de aur. De fapt el a devenit un bun cursier acum datorită faptului că a fost atât de deştept să încrucişeze descendenţi ai acestei minunate perechi cu alt sânge.

.

© Ad Schaerlaeckens

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *