Diftero-variola

Diftero-variola sau variola mai pe scurt este o boala infecto-contagioasa care evolueaza acut, caracterizata prin aparitia unor noduli  specifici la nivelul pielii, in forma cutanata si la nivelul mucoaselor in forma difteroida.

Sursele de infectie  sunt pasarile bolnave sau trecute prin boala, hrana infectata, apa, adapost,  etc. Virusul variole poate ramene virulent pana la 5-6 ani in unele conditi.

Sunt afectate in special pasarile tinere, mai ales puii din cuib la care boala poate face multe pierderi. Se imbolnavesc si adultii, dar fac forme usoare si cateodata boala se instaleaza fara simptome.

Porumbeii se imbolnavesc in special toamna pe timp rece si umed.

Variola nu pune probleme in crescatoriile care au o stare de intretinere buna, igena si hrana rationala, se instaleaza doar o forma usoara cutanata fara pierderi, iar in crecatoriile cu conditii mai slabe de intretinere, porumbeii se imbolnavesc destul de grav si multi pot murii.

Evolutia bolii poate fi supraacuta, acuta, cazuri in care pasarile mor in cel mult 7 zile de la contaminare si o forma subacuta de care porumbeii se vindeca in cele mai multe cazuri si care  se poate manifesta sub trei forme: cutanata (variolica), mucoasa (difteroida) si mixta.

In forma variolica apar mici noduli pe pleoapa, in jurul narilor, in jurul orificiului cloacal, la comisurile ciocului, pe picioare si se pot extinde si in alte parti ale corpului. In cele ma dese cazuri aceasta forma evolueaza fara sa afecteze starea generala, porumbeii is revin in 1-4 saptamani.

In forma difteroida apar leziuni pe mucoase …un fel de mici besici galbene cu lichid in interior din cauza ca mucoasa se inflameaza si se pot localiza la comisurile ciocului, pe limba, pe mucoasa traheala, nazala etc. Este forma mai grava a bolii, care poate evolua si complica foarte usor si se poate confunda cu alte boli.

In forma cutanata diagnosticul se pune usor, dar in cazul formei difteroide este mai greu si cel mai bine ar fi un examen de laborator.

Diftero-variola – tratament

Ca si tratament in timpul balii se poate adminsistra albastru de metilen 1 ml la 4 L de apa, si deasemeanea in forma cutanata se pot rupe crusete nodulilor si se aplica peste o solutie pe baza de iod. Antibioticele nu au efect asupra virusului.

Cel mai bine ar fi ca boala sa nu apara in crescatorie si sa se ia toate masurile de prevenire a ei: conditii de igiena bune in adapost, hrana bine echilibrata, aerisire, fara umiditate, carantina pentru pasarile noi si cel mai bine ar fi ca pasarile sa fie vaccinate  impotriva bolii.

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *