Fratii CATTRYSSE din Moere

Fratii CATTRYSSE au ramas intotdeauna oameni modesti, fara pretentii, sustinand mereu ca pentru ei ca porumbeii voiajori reprezinta o necunoscuta.

Anul 1951, pentru ei, a fost un an nefericit. Cei mai mari crack-uri au fost jucati la TULLE care s-a dovedit a fii un dezastru formidabil, privand toate crescatoriile belgiene de reintoarcerea porumbeilor lor. Porumbeii voiajori  care totusi s-au reintors, erau purtatorii unei boli care a atacat toti puii din anul 1951. Aceasta a fost o veritabila CATASTROFA.

In anul 1953, un nou supercrack “87″ a facut sa se vorbeasca despre ei. In acel an a castigat 5 locuri fruntase la NATIONALE.Din nou soarele stralucea deasupra micului sat MOERE. Anii 1955 si 1956 au fost ani valorosi pentru fratii CATTRYSSE cand au castigat tot ce se putea castiga. Au urmat noi super ASI: “90″ , “TRAKIE” , “BLANCHE” , “GORGE” fiul lui TRIMARD si nepoata lui “87″ , “TICK BLEU” , “FIGARO” , “FONCE” , “VOORUIT” etc. Acesti porumbei voiajori au castigat o adevarata avere fericitilor proprietari care, fiind convinsi de valoarea lor, ii jucau la toate distantele.Rasa CATTRYSSE este totdeauna cautata, caci este o rasa deosebita.

Anul 1960 a fost un an de glorie: 3 victorii Nationale si bineinteles trofeul BELGIEI la fond. In anul 1961 au fost vanduti 135 de porumbei, acest fapt se datoreaza ca fratii CATTRYSSE simteau greutatea anilor, si de aceea au diminuat colonia de porumbei voiajori si totodata munca.

cattrysse

In anul 1962 au castigat cu puii peste tot pep unde au participat. Ei aveau in cotetul de zbor porumbei ca : TOURNEUR , I`AILE , BLANCHE , I`ETUDIAN, BLACK, BISMARK si pe TICK BLEU, care au obtinut noi succese si au probat stabilitatea rasei.

1963 si 1964 a inceput declinul sanatatii lui OSCAR CATTRYSSE si in februarie 1964 a urmat o noua vanzare partiala, porumbeii fiind vanduti cu o suma necunoscuta pana atunci. Efectiv in acel an OSCAR CATTRYSSE ne parasea. GERRARD a continuat si a avut parte de inca alte succese. Colonia a fost mentinuta de catre Maurice BEUSELINCK (ginerele acestuia) care a continuat renumele lui CATTRYSSE.

In anul 1986 dupa ce numai era in viata nici GERRARD CATTRYSSE s-a creat un nou tandem intre mostenitorul coloniei respectiv Maurice BEUSELINCK si ginerele acestuia sub numele de  BEUSELINCK – NEYENS din Moere.

cattrysse2

Rasa a fost mentinuta peste 40 de ani, in consagvinitate, devenind o rasa totalmente pura. Tipul (formatul) porumbeilor voiajori CATTRYSSE este mijlocie si foarte supli, femelele sunt mai mult mici si foarte fine si sunt foarte rezistenti. Fratii CATTRYSSE nu acordau atentie exteriorului, nu-i interesa culoarea ochilor, forma aripii a porumbelului doar rezultatele la zbor. Rezultatele obtinute de porumbeii CATTRYSSE in colonia lui BEUSELNICK din Moere, erau asa de mari si numeroase, incat este de prisos a le enumera in acest material,dar consider ca este bine sa ofer cititorilor palmaresul anului 1985:

 • CAHORS NATIONAL – loc 7 din 4582 pormbei
 • LIMOGES NATIONAL – loc 3 din 12988 porumbei
 • PAU NATIONAL – loc 13 din 1098 porumbei
 • LA SONTERRAIN PROVINCIAL – loc 9 din 2071 porumbei
 • POITIERS PROVINCIAL – loc 4 din 3597 porumbei
 • MONTAUBEN PROVINCIAL – loc 12 din 3458 porumbei

Aceste date sunt doar o mica particica din rezultatele obtinute. Doresc pe aceasta cale sa confirm parerea specialistilor ca porumbeii voiajori CATTRYSSE se adapteaza deosebit de bine la incrucisari. Foarte multi crescatori au devenit celebrii infuzand sange nou din porumbeii CATTRYSSE.Doar cateva nume:

 • Hector Desmet pe faimosul “PRINCE” care era un fiu din “45″ CATTRYSSE, si care din fii lui “PRINCE” si-a alcatuit DE NORRE crescatoria celebra.
 • CRACK-ii lui CARLEUS din Zepperen erau pur CATTRYSSE.

cattryssedraaier

Dar au fost si crescatori si mai bine cunoscuti pe plan international care si-au format crescatoria prin introducerea in crescatoriile lor a unor porumbei CATTRYSSE. Acestia au fost: ANDRE VANBUAENE, Oscar si Maurice DEVRIENDT, Emiel DENYS, Rajmond COBUT, Paul Mixhel VAN HEE, Etienne DEVOS, Germain IMBRECHT, Josef van den BRUCKE, si foarte multi altii din Europa si de peste ocean.

In afara de acesti mari crescatori mai sus enumerati doresc sa notez ca renumitul crescator olandez HANS EIJERKAMPS , proprietarul centrului columbofil international “DIE PONDEROSA”, in anul 1980 a procurat un numar de 20 de porumbei CATTRYSSE de la mostenitorul crescatoriei Maurice BEUSELINCK, din cele mai bune linii cum ar fi: BULTE, JONGE DRAAIER, POL, DALADIER, “45″ TRIMARD, FIJNEN, SAMSON, KLEINEN, JONGE DROMER, JONGE WITTEBAND, etc.

Din fericire si in Romania au ajuns porumbei voiajori CATTRYSSE in sange puri si chiar originali. Dupa cunostintele mele, in 1975 regretatul crescator clujean ABRAHAM ERNEST a procurat de la Maurice BEUSELINCK un numar de 6 porumbei originali, pe care i-a botezat astfel: TOMI, MIHAI, VLADY, ALICE, VALI SI JIJI.

Descendenti din acesti porumbei erau raspanditi in toata tara si in mod sigur in: CLUJ, BUCURESTI,ARAD,TULCEA, SIBIU, DOROHOI, VATRA DORNEI, DEJ, FAGARAS, BRAILA, TURDA, GHERLA, DUMBRAVENI, SACELE etc., unde au dat mari satisfactii si in special ca urmare a incrucisarilor cu alte linii de porumbei.

Un exemplu in acest sens este masculul “ULYSSE” al crescatorului clujean Moldovan Florin care, avand rezultate deosebit de bune fiind in lotul NATIONAL al Romaniei, a ajuns la SPARTAKIADA columbofila din Budapesta. Acest mascul era 87% CATTRYSSE. Dar in afara de acesta ii pot informa pe stimatii cititori ca in anul 1998, la concursul national din Praga, crescatorul clujean Lucian Marchis a castigat concursul cu un porumbel CATTRYSSE in sange pur, nascut in crescatoria Moldovan Florin. Din surse precise am aflat cu mare bucurie ca porumbeii voiajori CATTRYSSE in sange pur (via Jules GALLES) Belgia au ajuns la Bucuresti (mai tarziu la Dorohoi), ai caror descendenti de asemenea au dat rezultate foarte bune.

cattrysse1_0_1

In incheiere notez cativa porumbei CATTRYSSE care pe parcursul anilor au obtinut rezultate deosebite, aducand nu numai glorie fratilor CATTRYSSE , ci si mari castiguri in bani. De exemplu:

 • DE BLAUWETIK (BARCELONA), care de 5 ori a zburat din Barcelona (1100 km) la concursuri internationale si de tot atatea ori s-a clasat pe locurile: 4, 15, 41, 80, 471.
 • DE BRAAER SI DE 87 i-au adus foarte multi bani in 7 ani de zile
 • DE WITTENTIK , in 1967 a castigat concursul national din DAX
 • DE FIJNEN, in 1971 devine porumbelul AN NATIONAL la FOND
 • DE BULTE, in 3 ani obtine 34 de premii in primele 10 locuri.
 • DE 45 castiga concursul din BORDEAUX in 1947 si locuri fruntase din ORLEANS, TOURS, COGNAC, etc

cattrysse3_c

In perioada de glorie a fratilor CATTRYSSE (1945 – 1965), multi specialisti ii considerau pe acestia cei mai reputati castigatori din lume pe distante lungi. Cat de mult au fost apreciati porumbeii voiajori CATTRYSSE in intreaga lume s-a putut constata din zecile de afirmatii aparute in diferite reviste de specialitate, dar cea mai semnificativa a fost a lui PIET DE WEERD, recunoscut specialist in domeniul columbofil; in intreaga lume. Acest jurnalist olandez,autor a mai multor carti columbofile, in cartea lui de peste 600 de pagini, “cei mai buni porumbei si crescatori din lume”  pe fratii CATTRYSSE ii califica pe pozitia a 2-a , pe locul 1 figurand Dr BRICOUX si E. DURAY.

Chiar daca aceasta renumita crescatorie de porumbei voiajori numai exista in atentia columbofililor, datorita faptului ca atat fratii CATTRYSSE cat si M BEUSELINCK numai sunt in viata iar ginerele acestuia din urma, fiind foarte ocupat profesional, nu se ocupa in mod sistematic de crescatorie, porumbeii CATTRYSSE si in zilele noastre sunt raspanditi in intreaga lume si prin incrucisari bine chibzuite dau in continuare rezultate deosebit de bune.

 

Sursa: porumbei-voiajori.eu

 

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *