Hranirea porumbeilor

 

Rezultatele unui porumbel sunt determinate de cativa factori importanti cum ar fi ca trebuie sa aiba gene sau sange de bun zburator, trebuie sa fie intr-o stare de sanatate foarte buna, trebuie sa aiba conditie fizica buna si nu in ultimul rand trebuie hranit corespunzator.

Lucrurile nu se pot lua separat, numai respectate toate se pot obtine rezultate. Orice organism are nevoie de hrana pentru a traii, a se dezvolta, a creste.

Hranirea porumbeilor este importanta?

Porumbeii cer o hranire speciala in functie de eforturile depuse: antrenament, concursuri, cresterea puilor, perioada rece, naparlire.

Sanatatea si capacitatea la efort a porumbeilor depind in mare parte de ce hrana vor primii si in ce cantitate li se adminsitreaza.

Hrana porumbeilor contine substantele nutritive (glucide, lipide si proteine), dar pe langa acestea trebuie neaparat sa contina si substantele minerale si vitaminele, combinate in anumite cantitati care constiutie ratia de hrana.

Atat excesul de mancare cat si deficitul impreuna cu furaje alterate, mucegaite, sau cae nu au fost protejate impotriva umiditatii sau rozatoarelor, pot dauna sanatatii porumbeilor sau pot de multe ori sa produca boli.

Porumbeii consuma o cantitate de hrana egala cu 10% din greutatea corpului lor, deci aproximativ 40g, de mai multe ori pe zi.

De exemplu vara cand zilele sunt mai lungi si porumbeii sunt supusi la eforturi mai mari hrana se administreaza de 3 ori pe zi si ar fi bine la aceleasi ore.

Iarna cand nu mai sunt concursuri sau pui si zilele sunt mai scurte, hrana se administreaza de 2 ori pe zi, sau unii crescatori recomanda chiar numai odata pe zi. Bineinteles ca hrana trebuie sa fie potrivita pentru vremea rece de afara.

Cateva exemple de ratii de mancare ari fi urmatoarele:

  • in periaoada naparlirii: 25% porumb, 25% mazare, 25% grau 10% orz, 10% floare soarelui., restul mei si canepa.
  • perioada rece se poate administra un amestec de 40% porumb, 40% orz, 20% grau.
  • si in perioada cresterii puilor: 20% porumb, 20% grau, 20% mazare, 20% mei, restul alte boabe mici.

 

In timpul concursurilor porumbeii se pot hranii pe zile incepand cu ziua de luni pana in ziua angajarii in concurs cu ratii diferite cu o cantitate putin ridicata de porumb.

Fiecare crescator isi alcatuieste ratiile de macare cu considera mai bine.

Sa vedeam cum se impart boabele ce se administreaza porumbeilor.

Ele se impart in 3 categorii:

  • cereale (porumb, grau, orz, ovaz, secara),
  • oleaginoase (floarea-soarelui, rapita, canepa, in)
  • leguminoase (mazare, mazariche, linte, soia).

 

Chiar daca consuma aceste boabe, porumbelul nu este 100% granivor, el mai mananca verdeata, legume tocate marunt, paine zahar s.a.

In principiu o ratie bine echilibrata va cuprinde 40-50% cereale, 40-50% leguminoase si restul de oleaginoase.

 

 

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *