Leguminoasele si oleaginoasele in hrana porumbeilor

Astazi vreau sa continuam discutia despre hranire vorbind putin despre leguminoase si oleaginoase.

Boabele de leguminoase sunt bogate in proteine, pana la 40% si foarte putine grasimi, au mai multe minerale decat cerealele.

Mazarea are o digestibilitate ridicata si poate intra in ratie pana la 20%. Este bogata in substante minerale si favorizeaza dezvoltarea organismului, mareste rezistenta la eforturi si reduce oboseala. Contine fier sulf, vitamina A si B si este buna sa se administreze porumbeilor in perioada de crestere si in perioada naparlirii.

Mazarichea actioneaza asupra tesutului nervos. Trebuie introdusa in ratie in mod treptat, saptamanal. Nu se recomanda in hrana porumbeilor tineri deoarece tineretul nu se dezvolta corespunzator si cauzeaza probleme intestinale.

Soia se administreaza iarna in cantitati destul de mici, iar daca se administreaza prea mult ea produce tulburari care se manifesta prin schiopaturi, ingreunarea zborului, porumbeii nu mai pot merge.

Lintea contine o cantitate ridicata de proteine si minerale, este data porumbeilor in cantitate mica ~5% si ajuta foarte mult porumbeii obosti pentru a-si recapata puterea.

Oleaginoasele au un continut crescut de lipide si proteine, se recomanda foarte mult in perioada naparlirii deoarece stimuleaza cresterea penelor. Deasemenea stimuleza ouatul si maresc procentul de fecundatie.  Pot intra in ratie 5-10% , dar in exces pot provoca tulburari ale organismului.

Floarea soarelui contine multe proteine si ulei, este foarte apreciata de porumbei, dar este mai putin favorabila in cresterea penelor, asa ca in aceasta perioada poate intra in ratie cam 5%.

Rapita este de asemenea apreciata de porumbei, este bogata in calciu, magneziu, albumina si substante grase. Contine o cantitate mare de sulf care ajuta foarte mult in timpul naparlirii la dezvoltarea penelor. Are un efect foarte bun si ajuta mult daca este data in cantitati moderate, adica se poate administra pana la 10% din ratia zilnica si nu afecteaza ficatul.

Canepa este apreciata de porumbei, dar trebuie administrata in cantitate mica pentru ca altfel epuizeaza porumbelul decat il ajuta., deoarece actioneaza asupra sistemului nervos. Unii crescatori o folosesc intr-un amestec cu hrana minerala. Este foarte buna in timpul naparlirii, inainte de imperecheri, in jocul la vaduvie si concursurile de viteza.

Inul este foarte bun i perioada naparlirii, are un efect linistitor si se administreaza in cantitate mica ~ 5-10%, in abuzul de seminte apar probleme ale ficatului.

Cam atat pentru acest articol, am terminat cu semintele ce se folosesc in hrana porumbeilor.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *