Porumbei voiajori – Lucruri de baza

Aer

Ventilație bună și fara umezeală.

Apă

Proaspata și în recipiente curate.

Hrana sănătoasă, admnistrată rațional.

Programul

Antrenamentele in jurul crescatoriei, intrarea la semnal, hrănirea și antrenmentele cu cosul, toate la momentul potrivit.

Hrănire

Amestec de iarnă: 50% orz, 20% grâu, 20% porumb, 10% mazăre, neghină sau fasole.

Amestec de reproducere: 20% grâu, 30% porumb, 30% fasole, mazăre sau neghină, 10% dari, 5% semințe de floarea-soarelui, 5% orz.

Amestec de concurs: 15% grâu, 40% porumb, 30% fasole, mazăre sau neghină, 10% dari, 5% semințe de floarea-soarelui.

Amestec de naparlire: 15% orz, 25% porumb, 25% grâu, 5% semințe de floarea soarelui, 5% semințe de cânepă, 25% mazăre sau fasole.

Când este porumbelul în formă?
Care sunt semnele exterioare?

Pielea de pe piept trebuie să fie curată, sa nu fie aspra, sa fie roz sau chiar roșie, în cazul păsărilor văduve ca și cum sângele curge liber sub pielea intinsa, elastica.

De obicei, pe stern este un mic punct roșu. Genele si narile trebuie să fie de culoare albă. Există o strălucire clară a întregului ochi. Intreg ochiul pare mai rotund decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că în spațiul dintre cornee și pupila există mult lichid. Partea exterioară a irisului este de culoare negru deschis.

Gâtul (in interior) trebuie să fie de culoare roz deschis. Pene de gât strălucitoare și netede, fără sa se “impleteasca” intre ele. Aripile ar trebui să fie ținute aproape de corp și culorarea penelor sa fie pronuntata. Porumbelul pare mai mic și se simte mai ușor când este ținut în mână.

Picioarele sale sunt uscate, curate și calde. Varfurile penelor de zbor (remigele principale) sunt aerisite. Mușchii pieptului nu sunt lasati si se simt fermi (nu grei) la mană și fac ca porumbelul să arate mai rotunjit. 

Condiția fizica

O conditie fizica buna înseamnă sănătate. Unul dintre cele mai bune semne  ca sunt intr-o forma bună a păsărilor tinere este dorința lor de a zbura. Picioarele slabe, narile murdare, ochii umflați și penele fara stralucire sunt toate semne ale unui porumbel fara o conditie fizica buna. Dacă doriți să aveti succes, antrenamentul dimineața devreme este cel mai esențial.

Învățați-i să se antreneze la rasaritul soarelui, întotdeauna să țineți cont de faptul că lipsa condiție fizice nu poate sa te faca campion, păsările trimise într-un concurs fara sa fie in forma nu pot să te faca castigator si nu pot sa isi arate valoarea, chiar daca au sange de campion. Trimite la concurs doar acele păsări care sunt în cea mai bună forma posibilă.

O pasăre iesita din forma trebuie să fie pastrata pentru urmatorul concurs cand are ocazia sa fie intr-o forma mai buna, altfel risti sa o pierzi din vina ta.  

Intrarea la semnal

Intrarea la semnal este o chestiune de antrenament și obișnuință. Este obiceiul de a intra repede, care trebuie repetat zilnic, care câștigă cursele scurte, atunci când locurile fruntase sunt la distanta de câteva secunde.

Nu cred in zborul pe saturate. Adică, antrenez păsările flămânde. Pe de altă parte, o pasăre ghiftuita de mâncare nu o va digera la timp pentru a zbura bine a doua zi, deoarece nu își digeră hrana la fel de bine în coș ca atunci cand este in cotet, din cauza lipsei de exercițiu.

Prea mult antrenament in ziua imbarcarii pentru o cursă nu este bun pentru păsări. De fapt, de multe ar fi mai bine sa stea inchisi toată ziua.

Marea naparlire

Sezonul de naparlire începe imediat după sezonul de curse. Unii îl pot numi “în afara sezonului”, dar în realitate in columbofilie nu exista expresia “in afara sezonului”. Este la fel de important ca sezonul de reproducere. De fapt, este cel mai important moment al anului în cursele cu porumbei, au nevoie de mai multă odihnă și mai multă hrană de calitate.

Se separa sexele după sezonul de curse, așa că porumbeii naparlesc mai bine și mai repede și se bucură mai bine de exercițiile lor zilnice normale și de băile calde. Sezonul de naparlire provoacă stres, si nu poate fi evitat. Un amestec de hrana buna de naparlire este introdusa încet după terminarea concursurilor. Crescatorii inteligenți introduc usor grâul și orzul, apoi isi hrănesc rapid cu porumbeii cu hrana pentru naparlire de buna calitate.

Amintiți-vă, odată ce a fost terminată naparlirea, nu puteți face nimic pentru a schimba noile pene ale porumbeilor, ei vor ramane cu ele pana anul urmator. Administrati întotdeauna păsărilor dvs. suplimentar semințe de floarea-soarelui zilnic.

De asemenea, puteți adăuga siplimentar ulei, cum ar fi uleiul de semințe de cânepă, uleiul de soia, uleiul de ficat de cod, uleiul din germeni de grâu, uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de floarea-soarelui; oricare dintre cele de mai sus sau amestecate împreună. Se amestecă ușor cu hrana de câteva ori pe săptămână în perioada de naparlire. Acest tip de ulei energetic conține următoarele vitamine: A, E, D, B1, B2, B6 și B12 și este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3, 6 și 9.

Mult succes!

.

.

Articol preluat de pe site-ul Pigeon Insider – traducere PigeonRacing.ro

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *