Metode de selectie – partea I

Pana la sfarsitul lui septembrie majoritatea concursurilor cu porumbei se vor sfarsii. La sfarsitul lui octombrie, sezonul de concursuri este terminat. Puteti crede ca acum porumbeii si crescatorii au parte de o bine meritata odihna, ca se pot relaxa dupa un sezon lung si obositor.

Nu este asa: porumbeii au un timp de liniste toamna si in timpul iernii, dar crescatorii trebuie sa aibe grija de pasarile lor intreg anul; nu isi pot lua nici o zi libera. Asa ca, crescatorul trebuie sa isi mentina pasinea hobby-ului “aprinsa” tot anul; tot anul sa faca cu placere ce trebuie sa faca si sa-si supravegheze porumbeii in lunile linistite de iarna. De fapt aceasta este perioada cand trebuie sa iti pregatesti pasarile pentru un nou sezon de reproducere si de zbor.

Iarna trebuie sa acorzi o atentie speciala numarului de porumbei pe care il ai in cotet. Un cotet aglomerat – chiar si in afara sezonului de reproducere sau concursuri – nu este favorabil porumbeilor si le poate creea probleme. Intr-o familie buna de porumbei, selectia se face tot timpul anului pentru a evita aglomerarea, dar o importanta mai mare selectiei se acorda in acesta periaoda a anului, cand crescatorul acorda o atentie mai mare selectarii celor mai buni porumbei si indepartarea pasarilor slabe.

Selectia porumbeilor dupa naparlire nu este o idee buna: cu un strat nou de pene, o pasare pare mult mai atragatoare si ai tendinta sa pastrezi pasari care nu sunt de valoare.

Cu acest lucru in minte, este bine sa monitorizezi permanent porumbeii: este un lcru folositor care te face sa iti selectionezi porumbeii intr-un mod obiectiv. Daca ti o evidenta a porumbeilor, este mai usor sa estimezi valoarea lor reala. O idee buna este sa pastrezi porumbei care au castigat 50% din premii (1 / 4) si care au castigat 20% din premii (1 / 10) (nota* nu pot sa spun ca aceasta este treaducerea exacta a textului, asa am inteles eu). Cu acest fel de selectie poti sa pastrezi 1-2 porumbei care nu au castigat premii de top, dar carora vrei sa le mai dai o sansa si anul viitor. Dupa cateva sezoane cu un program bine stabilit, poti ajunge la un procent de 40% pentru intreaga ta echipa.

Am vizitat numeroase crescatorii ale unor crescatori buni care a rezultate mai multi ani si sunt vazuti ca si campioni. Am vazut ca au concurat la un nivel ridicat, cu multi concurenti au reusit sa obtina un procent de premii de 50% intreg sezonul. Desigur ca procentul de premii nu spune intreaga poveste. Cateodata auzim de un procent redicat de premii cu premii 1 /3 sau chiar 1 /2, dar defapt crescatorul concureaza intr-o zona cu concurenta mica. Cu astfel de rezultate te pacalesti singur: credem ca este mai important sa te axezi pe o procedura de selectie stricta bazata pe rezultate (de exemplu 1 /4 sau 1 /5) intr-o concurenta mare sau la zboruri importante.

In acest caz vorbim de porumbei care au un program de zbor regulat. Bineinteles ca distanta concursurilor sau ingrijirea porumbeilor sunt diferite pentru fiecare crescatorie. Cand vine vorba de siguranta viitorului crescatoriei, am vazut ca, campionii sunt foarte grijulii cu porumbeii “talentati” si care au potential ca si pui sau ca yearlingi. Concureaza porumbeii la capacitate maxima doar la varsta de 2 ani. In acest caz selectia explicat mai sus se aplica doar porumbeilor de 2 ani sau mai batrani.

Ce putem spune despre porumbeii cu potential care nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, dar carora li se acorda o noua sansa? Credem ca trebuie sa pastrezi pasarea numai daca are cu adevarat potential. Trebuie tinuti sub observatie.

Trebuie sa avem rabdare cu porumbeii care se trag dintr-un cuplu de porumbei dovedit a reproduce pui foarte buni. Pentru a intelege, o sa dam un exemplu din crescatoria proprie: la sfarsitul secolului trecut, unul dintre campionii nostrii internationali, din boxa 5, a reprodus un excelent mascul.

Oricum, la varsta de 2 ani, acest mascul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor, in special comparativ cu fratele sau, asa ca la sfarsitul sezonului l-am introdus in compartimuntul de matca. A reprodus numerosi pui cu femela lui in boxa numarul 12. Defapt boxa numarul 12 a devenit o extensie a boxei numarul 5 unde s-au nascut numerosi produsi de valoare a crescatoriei.

Este o idee foarte buna sa faci schimb de porumbei cu alti crescatori in mod regulat.

In primul rand aduci linii de sange nou in crescaotorie cu care poti experimenta si care il poti incrucisa cu liniile tale. In plus poti compara rezultatele noii linii introduse cu cele ale liniilor vechi care le-ai avut.

Asta poate fi foarte interesant: te ajuta sa castigi experienta si fler despre “contruirea” si intretinearea unui stoc de porumbei de calitate. Te putem asigura ca aceasta este un mod foarte satisfacator de crestere a porumbeilor. Este unul dintre cele mai importante aspecte ale sportului columbofil.

Articol scris de: Verheecke Marc – Degrave Martin; preluat si tradus de pe www.pipa.be

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *