Micoplasmoza

Micoplasmoza apare foare usor, dar de cele mai multe ori nu pune mari probleme crescatorilor.

Se caracterizeaza printr-o respiratie greoaie, zgomotoasa si de cele mai multe ori este insotita de sucrgere nazala.

Sursele de infectie: dupa parerea unor autori, toti porumbeii sunt purtatori ai acestei boli.
Contaminarea se face prin secretii nazale, si prin excrementele care se usuca, se transfoma in praf si sunt inhalate de porumbei; prin apa si furajele contaminate.

Daca in timp ce scot pui, porumbeii sunt purtori ai bolii, puii se vor contamina de catre parinti cand vor fi hraniti cu laptele de gusa, sau chiar ouale pot fi contaminate. Oricum, purtatorii bolii nu manifesta semnele de boala.

Imbolnavirea porumbeilor, se declansaza sub influenta unor factori favorizanti, cum ar fi adaposturile prost aerisite sau suprapopulate cu umiditate crescuta; hranire din care lipsesc vitaminele si mineralele.

Contaminarea se poate face si in perioada concursurilor in custile de transport nedezinfectate.

La tineret micoplasmoza evolueaza acut, septicemic, in timp ce la adulti evolutia este cronica, dar sub infuenta unor factori favorizanti poate evolua si acut.

Semnele bolii: porumbeii prezinta o respiratie zgomotoasa, chiar sforaitoare, tin ciocul deschis si prezinta o secretie nazala sero-mucoasa la incept, gri-murdara, sunt abatuti, pot avea pleoapele umflate, mananca si zboara putin, slabesc, iar masa musculare scade. Mortalitatea este redusa.

Masuri de prevenire: se acorda o importanta deosebita conditiilor de igiena din adapost, din voliera si din mijloacele de transport. Se face cat mai des curatenie, dezinfectie, o buna aerisire si se evita supraaglomerarea. Se evita folosirea pentru incubat a oualelor ce provin din crescatorii contaminate cu aceasta boala.

Tratamentul: se face cu antibiotice: spectam, eritromicina, tylosin, ampicilina, streptomicina, tetraciclina sau cu substante chimioterapice: enrofloxacina.

Ar fi bine ca tratamentul sa se faca la recomandarea medicului veterinar.

.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *