Orientarea porumbeilor

Astazi vreau sa vorbim putin despre cum se orienteaza porumbeii cand vin de la concursuri si nu numai.

Sunt multe materiale scrise despre acest subiect, se gasesc o gramada de explicatii dar cred ca nu stie nimeni 100% la sigur cum porumbeii se orienteaza pe drumul spre crescatorie.

Este mult mai placut sa lasam lucrurile asa cum sunt, simple si sa nu mai cautam exlicatii, si sa gasim teorii, sa rmanem asa ca porumbeii pur si simplu se intorc la casa lor din locul unde au fost eliberati.

Oricum dintre numeroasele teorii sunt sunt unele mai frecvent intalnite, mai credibile care parca s-ar apropia de adevar cum ar fi: ca porumbeii se orienteaza dupa soare, porumbeii se orienteaza dupa campul magnetic, dupa instinct, sau ca porumbelul se orienteaza deoarece are un comportament inteligent adica in tmpul zborului el gandeste ceea ce face, alte teorii spun ca ar putea memora traseul etc.

Pana la urma sunt toate aceste lucruri la un loc, probabil si altele, toate lucrurile acestea se gasesc intr-un porumbel, el este un intreg.

Aunt cazuri ca atunci cand cerul este senin si nu se vede nici un nor, este perfect albastru, porumbeii nu vin bine din concursuri, ba chiar se si pierd, nu se stie de ce, soarele este pe cer, dar se vede ca mai sunt si alti factori care contribuie si nu-i putem lua separati.

Simtul orientarii  se formeaza intr-un porumbel, dar se si naste cu el. Pe langa calitatile fizice care se transmit ereditar, se poate ca si acest simt al orientarii sa se transmita si nu in sensul in care porumbelul nu se intaorce acasa, dar sa se intoarca pe cel mai scurt drum, sa gaseasca cea mai buna orientare.

Lucrul care in ajuta cel mai mult sa se orienteze, defapt este fundamental, sunt antrenamentele in jurul crescatoriei. Zburand el isi formeaza niste repere in capul sau, se orienteaza in spatiu. De multe ori porumbeii, mai ales puii, in timpul zborului pleaca din zona crescatoriei intr-o directie si apoi in cealalta lucru care ii ajuta si mai mult la orientare, la fel ca si zborul la o inaltime mai mare.

Ati vazut cum se orienteaza de exemplu randunelele. Toate, atunci cand se apropie toamna pleaca spre tari mai calde. De unde stiu sa plece toate in aceeasi directie?  Ele se nasc cu plecatul asta in cap. Pur si simplu ceva le spune in capul lor ca trebuie sa plece in directia respectiva. Asa si la porumbei ei se nasc cu anumite informatii legate de locul nasterii transmise de la partinti si alte informatii pe care ei si le formeaza singuri in locul unde au fost invatati.

Orientarea porumbeilor

Un lucru bun de observat ar si ca atunci cand aduci porumbei (pui) din alta tara si vrei sa ii concurezi aici de cele mai multe ori acesti nu obtin rezultate si mai mult decat atat chiar se pierd la concursuri. De ce? Poate fi din cauza informatiilor ce le-au mostenit de la parintii lor legate de locul unde s-au nascut.

Sa spunem ca ai cumparat pui din porumbei foarte buni zburatori din Belgia de exemplu. Parintii lor au zburat bine acolo si si-au fixat foarte bine in minte locul acela an de an, zbor dupa zbor, poate chiar de mai multe generatii, ceea ce i-a putut ajuta sa fie primii in concursuri. Fixarea aceasta ei au transmis-o puilor sai, pui pe care i-ai cumparat si i-ai adus aici. Cand acesti pui sunt eliberati afara ei isi formeaza alte repere in capul lor pe care le folosesc cand se orienteaza. Deci exista orientare mostenita si orientare dobandita care bat in capul lor (folosesc termenul de bat pentru a explica mai bine). Cand duci puii la concurs si sunt eliberati ei sunt putin in dilema pentru ca au in cap doua lucruri care bat diferit, defapt doua repere care bat diferit, unul invatat si altul mostenit, acum este problema: care din cele doua bate in capul sau mai tare pe acela il va urma, dar nu neaparat si de multe ori la acesti pui le bate mai tare cel mostenit deoarece parintii lor l-au avut foarte dezvoltat.

Mai bine zbori puii din acei pui pentru ca ei mai mai primesc doar 25% din orientarea celor din Belgia sau mai bine nepoti. Dar pana la urma cum totul depinde si de mult noroc in columbofilie ai putea sa incerci orice pentru ca oricum nu se stie ce va iesi, aici e si frumusetea.

In timp porumbeii isi mai pierd din simtul de orientare mostenit de la parinti, ai vazut poate ca unii porumbei dau puii mai buni cand sunt mai batrani, isi fixeaza mai bine reperele, si pentru asta daca aduci porumbei din alta zona ar fi excelent sa poata iesi in voliera si sa vada imprejurimile; nu trebuie voliera mare trebuie doar sa isi fixeze anunite lucruri in capul sau sa le poate transmite puilor.

Poate ai vazut ca ai porumbei medii fara rezultate importante si ii tot inmultesti, ii combini si o sa vezi ca in timp puii nu or sa se mai piarda asa usor la zboruri, nu zic ca sunt mai buni, ci doar nu se mai pierd pentru ca isi fixeaza bine informatii defapt isi inradacineaza informatii ce le trasnmit puilor.

In columbofilie este vorba despre destul de mult noroc, testeaza absolut totul, fa greseli, bucurate si simte-te bine cu ce faci, nu trebuie sa ajungem cu totii campioni poate ca nici nu trebuie, nu ne-am nascut cu totii cu porumbeii in sange, unuii au mult de invatat, trebuie sa ne faca placere ceea ce facem sa iubim porumbeii, mai mult decat atat sa ii apreciem.

Inainte sa cunosti sportul columbofil ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *