Ponta, clocirea si ecloziunea

Ponta

In urma imperecherii, dupa circa 10 zile, femela va depune ouale.

Femela cu ocazia unei ponte va depune 2 oua. Primul ou este depus in jurul orelor 16:00 – 18:00, iar al doilea la in interval de 44 ore, deci aproximativ 2 zile, in jurul orelor 13:00 – 15:00.

Clocirea

Clocirea oualor dureaza 17-18 zile. Clocirea este impartita intre ambii porumbei: masculul sta pe cuib intre orele 10:00 – 16:00, iar femela in restul zile si toata noaptea.

In mod firesc, porumbeii depun urmatorul rand de oua cu circa 10 zile ca puii din seria anterioara sa fi parasit cuibul. Dupa depunerea unui nou rand de oua, femela nu mai hraneste puii, uneori pana la eclozarea generatiei viitoare.

Ecloziunea

Ecloziunea (iesirea propriu-zisa din ou) a puiului dureaza circa o zi (24 h). Puiul reusete sa sparga membrana camerei de aer si apoi coaja oului, folosindu-se de asa-zisul “diamant”, format dintr-o substanta dura situat in varful ciocului.

Coaja oului este perforata circular prin miscari repetate ale capului. Odata cu iesirea din coaja oului puiul incepe sa respire normal, avand nevoie de caldura asigurata in primele 10 zile de parintii care-l acopera cu deosebita grija.

La eclozionare, puii sunt acoperiti cu puf embrionar, care este inlocuit cu fulgi de pi la 6-8 zile; abia dupa primele 5-6 zile deschid ochii.

.

Articol preluat din cartea: Enciclopedie Practica Columbofila

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

.

.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *