Porumbeii Jan Aarden

Fară a fi un mare zburător, cu rezultate spectaculoase obţinute în competiţii, Jan Aarden este columbofilul care a reuşit formarea celei mai puternice rase pentru zboruri de mare fond, existentă pe plan mondial în momentul de fată. Jan Aarden s-a născut la 06.11.1893 în Osterhout şi a decedat în anul 1962 la Rotterdam. Cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în comuna Steenbergen, care datorită lui, avea sa devină „MEKKA“ fondiştilor. Aici a lucrat ca magazioner la fabrica de zahăr a lui Van Loon şi tot în Steenbergen, el deţinea şi un restaurant.

Formarea rasei Jan Aarden.

In perioada anilor ‘30, Jan Aarden cumpără foarte mulţi porumbei de la Paul Sion, dar cu aceştia nu a avut deloc succes. Un rol hotărâtor în formarea porumbeilor Jan Aarden l-a avut cunoscutul expert columbofil Piet De Weerd, care cu ocazia numeroaselor drumuri făcute în Belgia pentru a vizita diferite crescătorii celebre, adeseori poposea la restaurantul lui Jan Aarden, pentru a lua masa, ocazie cu care cei doi ajung prieteni foarte buni. In toamna anului 1944 Jan Aarden reuşeşte să facă prima achiziţie capitală, sub forma unui pui de toamnă, primit de la Piet de Weerd în schimbul unei găleţi de grăsime vegetală.

Acest pui avea să devină mama întregii rase Jan Aarden. Tatăl acestei porumbiţe provenea de la Duguffroy şi era un fiu al celebrului „Fijnen”, cu o porumbiţă Delbar. „Fijnen” câştigă în anul 1932 locul 1 Nat. Pau şi era un porumbel deosebit de vital, care provenea din vechea rasă Vandevelde, rasă din care se trag şi celebrii porumbei Cattrjsse, Devriendt şi Van Der Espt.

Acest fiu al lui „Fijnen” se afla în posesia lui Piet De Weerd şi a prietenului său Sijef Oomens, care îl împerecheaseră cu o fiică a lui „Kleine Lichte” al lui Maurice Delbar. „Kleine Lichte” câştigă în anul 1938 locul 1 Int. St.Vincent, iar în 1939 locul 2 Int. St. Vincent (ocupând locul 1 Nat. în Belgia).

Trebuie amintit că o fiică a lui „Kleine Lichte” este şi mama lui „Blauwe Berten” B-429322/45 al lui Berlengee, care câştigă în 1949 locul 1 Int. Barcelona, cu avans de o zi faţă de întreaga elită columbofilă europeană.

In anul 1947 Jan Aarden este vizitat de către Testije Stok, căruia îi va plăcea aşa de mult porumbiţa Duguffroy-Delbar, primită de la Piet De Veerd, că îi va oferi în schimbul acesteia un mascul original de la Delbar. Din această combinaţie nu va ieşi nimic, dar Testije Stok cedează lui Jan Aarden masculul său în schimbul unei perechi de pui din acesta şi porumbiţa de la Piet De Weerd. In anul 1948, Jan Aarden creşte din această pereche o porumbiţă care în anul 1950 va câştiga locul 6 Nat. St. Vincent.

In aceeaşi perioadă, în satul Heen aferent comunei Steenbergen, bru­tarul Marijnus Mesteers deţinea o pereche de porumbei renumită în întrea­ga zonă.

Această pereche era formată din „86“ NL-433586/47 (care câştigase 2 Nat. Dax şi 12 Nat. St. Vincent) şi sora sa, celebra „Zilvervosije“ (Vulpea argintie), care câştigase 2 Nat. Dax, 3 Nat. Dax, 27 Nat. Dax şi 47 Nat. St. Vincent.

Aceşti porumbei provin din perechea de aur a lui Toon Schouteren, ai cărui porumbei proveneau din porumbeii sustraşi în ultimele săptămâni de război din volierele Wehrmacht-ului. Trebuie amintit că Wehrmacht-ul a confiscat porumbeii din majoritatea ţărilor ocupate.

După părerea lui Piet De Weerd, „86“ şi „Zilvervosije” ar proveni din vechii porum­bei ai lui Ferdinand Schul, care în perioada interbelică a fost un mare campion al Olandei şi un renumit specialist al zborurilor de Roma.

Datorită faptului că erau fraţi, aceşti porumbei reproduceau descendenţi foarte pricăjiţi şi urâţi, care nu plăceau nimănui. Cu toate acestea, perechea „86“ x „Zilvervosije“ stă la baza celor 3 rase de mare fond din Olanda, care în prezent sunt renumite în întreaga lume columbofilă: Jan Aarden; Van Wanroy şi Barendrengt.

In toamna anului 1949, Piet De Weerd îi recomandă lui Jan Aarden să achiziţioneze un mascul din perechea lui Mesteers pentru a fi împerecheat cu porumbiţa care va câştiga în 1950 locul 6 Nat. St. Vincent. Astfel ajunge Jan Aarden în posesia unui mascul slăbuţ, gut închis cu şpriţuri albe, care împreună cu porumbiţa amintită mai sus vor fi părinţii porumbeilor care vor pune baza rasei Jan Aarden: „38“ NL-349738/50 care câştigă 6 Nat. Dax ‘52 şi „49“ NL-349749/50, care câştigă 7 Nat. St. Vincent ‘52.

In iarna 1951-1952 îi mor lui Jan Aarden mai mulţi porumbei de coccidioză, printre care şi masculul Delbar de laTestije Stok cât şi porumbiţa care zburase 6 Nat. St. Vincent ‘50, astfel fiind distruse ambele perechi de reproducţie deţinute.

Majoritatea crescătorilor aflaţi într-o astfel de situatie ar fi fost sortiti eşecului, dar din nou s-a făcut remarcată interventia lui Piet De Weerd, care a ajutat şi la depăşirea acestui impas.

El îi recomandă lui Jan Aarden împerecherea lui „49“ cu bunica sa (porumbiţa Duguffroy x Delbar), şi a celor mai reuşiţi masculi obţinuţi din această pereche cu porumbiţa „38“. Acestea au fost perechile, din care an de an vor fi crescuţi cei mai puri porumbei Jan Aarden şi care vor popula crescătoriile prietenilor săi.

Printre aceştia am enumera pe: Antoon Stofflen, Henk şi Giel Van Agtmaal, Toon Ligtenberg, Fraţii Geertse, Jan Van Den Par, Cees De Groot, Jan De Weert, Adrianus Van Bergen, Van Der Wegen, Ko Nipius şi altii.

In anii care au urmat, Piet de Weerd a mai realizat o serie de încrucişări reuşite în crescătoria lui Jan Aarden. Astfel, în anul 1950, Jan Boes câştigă cu doi fraţi de culoare albastră locurile 1 şi 7 Int. Barcelona.

Lui Piet de Weerd îi reuşeşte achiziţionarea locului 7 Int. Barcelona care provenea din vechea rasă Vandevelde, care în încrucişare cu porumbeii Jan Aarden a dat urmaşi foarte buni, care au fost întâlniţi cu precădere în volierele lui Jan De Weert şi Cees De Groot.

O altă încrucişare reuşită este şi cu o porumbiţă roşie Bricoux-Caramin, din crescătoria Hector Desmet, ai cărei urmaşi se întâlnesc foarte frecvent la Cees De Groot. Tot Piet de Weerd achiziţionează şi o soră a celebrului „Pauw“ de la Devriendt, care în anul 1949 câştiga locul 1 Nat. Pau şi 2 Nat. Bergerac.

In decursul timpului, în crescătoria Cees De Groot mai sunt introduşi şi urmaşi ai celebrelor „Blawke“ şi „Vaaltije“ de la Dan De Ron, despre care va fi vorba mai jos.

Ultima încrucişare importantă în crescătoria lui Jan Aarden a avut loc în anul 1955, prin doi pui primiţi de la Piet de Weerd, din perechea „Jonge Bijter“ cu „Angouleme-Duivin“, ambii reproducători ai rasei Stichelbout, din crescătoria Descamps-Van Hasten.

Influenţa lui Dan De Ron asupra rasei Jan Aarden

La una din vizitele sale în Igteenbergen, Piet de Weerd este invitat de către Dan De Ron pentru a-i clasifica porumbeii. Printre aceştia se afla o porumbiţă gută închis, spiţată, foarte masivă, care semăna foarte bine cu mama celebrului „Klare 46“ al lui Desmet Matthys şi un mascul belgian, argintiu, foarte suplu. Ambii erau porumbei pripăşiţi în zonă, cărora nu li s-a dat mare atenţie.

La vederea lor, Piet de Weerd propune să fie imediat împerecheaţi, fapt ce a dus la apriţia unor noi AS-i la zborurile de mare fond. Din această pereche vede lumina zilei celebra „Blawke“, care realizează 13 clasări la zboruri de Dax şi St. Vincent, iar fiica ei „Vaaltije“ realizează 15 clasări la aceste zboruri. Din păcate, „Blawke“ se pierde la zbor, la vârsta de 10 ani, dar fiica sa va da descendenţi foarte buni în crescatoria Cees De Groot, care la rândul său va pune bazele succeselor la Raymund Hermes şi la Kipp şi Fii.

Porumbeii Marijnus Barendregt

In anul 1949, Piet de Weerd cumpără de la Daniel Labeeuw din Bissegem, pentru fratele său Alfons şi cumnatul acestuia Piet Kem; o porumbiţă neagră mică, din linia lui „Oud Bordeautije“ a lui Alois Stichelbout. Această porumbiţă a fost împerecheată cu un mascul din perechea „86“ x „Zilvervosije“ a lui M. Mesteers; iar urmaşii acestei perechi ocupă de trei ori locuri în primii cinci naţionali la zboruri de Parkenston (Marea Britanie), câştigând cu aceste ocazii două maşini.

Un anume Han Wassen pune ochii pe această porumbiţă Stichelbaut, dar cuplul De Weerd-Kern nu dorea deloc să o vândă. După câţiva ani de insistenţe, Han Wassen reuşeşte totuşi să cumpere porumbiţa şi o împerechează cu un fiu din perechea de aur a lui Mesteers.

Din această împerechere va ieşi NL-916599/52, care va fi cumpărat de M. Berendregt şi va deveni tatăl celebrului „30“ NL-875830/55. Mama acestui AS a fost achiziţionată de Berendregt din perechea de aur a lui Toon Schouteren, „Mozes“ x „Saar“, pereche din care provine şi celebra „Zilvervosije“.

In anul 1947, când Piet de Weerd vede pentru prima dată această pereche, a avut îndrăzneala să scrie în presa timpului că aceşti porumbei (sustraşi din volierele Wehrmacht-ului) sunt mult mai buni decât celebrii Huyskens-Van Riel, care pe atunci se aflau la apogeul gloriei.

Toţi râdeau de această afirmaţie, dar în anul 1949, întreaga lume columbofilă este surprinsă când Toon Schouteren câştigă locul 1 Nat. St. Vincent, cu peste o oră avans, cu un fiu din „Mozes“ şi „Saar“. M. Barendregt achiziţionează porumbeii lui Han Wassen, pe care îi încrucişează cu proprii porumbei, care proveneau din perechile de aur ale lui Toon Schouteren şi Marijnus Mesteers.

Cu porumbei proveniţi din aceste combinaţii, Barendregt obţine rezultate impresionante, printre care:

  • 1959, ocupă locurile 3, 6, 17 şi 19 Nat. Dax, împotriva a 4177 p.
  • 1960, ocupă locurile 4, 19, 49 şi 99 Nat. St. Vincent, împotriva a 8484 p.

Cu masculul NL-879180/55, care este un fiu al porumbiţei de la Labeeuw câştigă locurile 21 Nat. St. Vincent; 6 Nat. St. Vincent; 4 Nat. St. Vincent şi 1 Nat. Bordeaux. Celebrul „30“ câştigă locurile 3 Nat. Dax; 74 Nat. St. Vincent; 95 Nat. St. Vincent, după care în anul 1964 este vândut lui Westerhuis din Gouda, care va repurta şi el mari succese cu urmaşii săi.

Mama celebrului „30“ NL-523561/49, care provine direct din „Mozes” şi „Saar“, a mai fost împerecheată cu NL-237893/51, de la Han Wassen, formând perechea de aur a lui Barendregt, ai cărei fii au obţinut următoarele rezultate: 1 Nat. Bergerac; 1 Nat. St. Vincent; 17 Nat. Dax; 49 Nat. St. Vincent; 1 Nat. Ruffec; 2 Nat. Ruffec. Cum vom vedea mai târziu, de pe urma muncii lui Barendregt va profita foarte mult Jan Te Pas.

Linia „Spin“, de la Jef Van Wanroy

In anul, 1953, chiar şi Jef Van Wanroy cumpără o fiica din „Zilvervosije”, pe care o va numi „Oud Vosije“ şi al cărei fiu câştigă 1 Nat. Marsilia. Această „Oud Vosije“, încrucişată cu porumbeii de Hansene de la Fabry, pe care-i deţinea Jef, va deveni bunica celebrei „Oude Spin“, una din reproducătoarele de bază ale rasei Van Wanroy, care îşi va pune amprenta şi pe crescătoria Fraţilor Kuypers.

Succesele Fraţilor Kuypers încep cu rezultatele obţinute de masculul „Pau“, care câştigă 3 Nat. Pau ‘73 şi 2 Nat. Pau ‘74. Acest „Pau“ este iarăşi un nepot al lui „Zilvervosije.

Sora sa este împerecheată cu un fiu al lui „Oude Spin”, aceştia fiind perechea de aur a Fraţilor Kuypers. Datorită acestei perechi, Fraţii Kuypers sunt consideraţi a fi unii dintre specialiştii zborului de Barcelona. Trei fii ai acestei perechi obţin următoarele rezultate: 2 şi 3 Nat. Barcelona ‘75; 1 si 3 Nat. Barcelona ‘76 si 3, 13, 30 Nat. Barcelona ‘79.

Urmaşii acestei perechi încrucişaţi cu porumbei de Braakhuis, Van Geel sau Matterne, au adus Fraţilor Kuypers şi alte rezultate spectaculoase: 2 Nat. Pau ‘78; 7 şi 13 Nat. Barcelona ‘80; 2 Nat. Pau ‘81; 3, 13 şi 38 Nat. Barcelona ‘83; 2 Nat. Bergerac ‘85; 8 Nat. St. Vincent ‘86; 2 Nat. Bergerac ‘87; 6 Nat. Barcelona ‘88; 2 Nat. Dax’88; 1 Nat. St. Vincent ‘89.

Ultimele două clasări de vârf dintre cele două menţionate au fost realizate de aceeaşi porumbiţă care este o încrucişare Kuypers-Matterne-Van Geel, care la aceste 2 zboruri a câştigat două maşini. Aceste rezultate trebuie apreciate şi prin prisma numărului imens de porumbei participanţi (la zborul de St. Vincent ‘89 fiind peste 53.000 de porumbei!).

Acest fapt l-a determinat şi pe Thomas Peeters din As, care este unul dintre cei mai cunoscuţi fondişti belgieni, şi pe ginerele acestuia JosThone să achiziţioneze porumbei do la Fraţii Kuypers. Masculul de bază, din matca pentru mare fond a acestora este 75% Kuypers. Acesta este şi tatăl lui „Diego Armancto Barcelona”, care realizează în 4 ani consecutivi clasări de vârf la zborul de Barcelona. Tot din porumbeii Fraţilor Kuypers provine şi porumbiţa care câştigă 1 Int. Barcelona ‘96 pentru Jos Thone.

Wim Van Leeuwen din Hedel, încrucişează porumbei de la Fraţii Kuypers cu porumbei de la Marijn Van Geel şi obţine rezultate deosebit de spectaculoase: 1 Nat. Dax ‘81; 1 Nat. Barcelona ‘84; 1 Nat. Barcelona ‘87 şi 1 Int. Barcelona ‘88. Un alt rezultat de excepţie cu o încrucişare de porum­bei Kuypers este obţinut de porumbiţa „Rikky“ a lui Jan Theelen, care câştigă 1. Int. Barcelona ‘93 într-o concurenţă de 33.196 porumbei.

Rezultate spectaculoase la Wilhelm Van Den Burgh şi la Wim Muller. La baza succeselor acestor 2 crescători stau încrucişări de Jan Aarden cu linia „Zilvervosiie“. în anul 1961, Wilhelm Van Den Burgh cumpără de la Jan Aarden un fiu al lui „49“, care va fi numit „“Aarden l“ şi un fiu al porumbiţei „38“, numit „Klein Nauth“, porumbei care vor sta la baza unor mari succese.

Masculul „Aarden va fi împerecheat cu o fiică a lui „Zilvervosije” şi îl vor da pe „Aarden ll“, care la rândul său va fi tatăl porumbiţei care câştigă 1 Nat. Şt. Vincent 1975.

De asemenea, „Aarden 1“ va mai da descendenţi valoroşi prin împerechere cu o fiică a lui „Oude Spin”, a lui Van Wanroy (care provine tot din linia „Zilvervosije”), printre care amintim pe „Madamme Perpignan“ a lui Pefer Van Den Eijden, care câştiga T Int. Perprignan 1987.

Celebrul Wim Muller achiziţionează şi el o nepoată a lui „Zilvervosije”, care încrucişată cu porumbei Jan Aarden, de la Jan Cools vor câştiga în anul 1985 Cupa Europei.

Celebra „131“ a lui Jan De Weert şi urmaşii acesteia.

In ultima parte a vieţii, Jan Aarden s-a mutat la Rotterdam, dar acolo nu a avut amenajată crescătoria, fapt pentru care l-a rugat pe Jan De Weert, morar din Steenbergen, să-i îngrijească porumbeii. Pentru acest serviciu, Jan De Weert avea voie să-şi oprească toţi porumbeii prăsiţi în acea perioadă, din porumbeii lui Jan Aarden.

Printre porumbeii lăsaţi în grija lui Jan De Weert se afla şi porumbiţa „Eenoogije” (Un ochi), care era încă o fiică a celebrului „Barcelona – Mann“ al lui Jan Aarden, care la zborul extraordinar de greu de Barcelona, cu ceaţă foarte densă, reuşise să realizeze un avans de o zi în întreaga regiune. Această „Eerioogije” va fi mama celebrei „131“ NL – 568131/65, considerată a fi una dintre cele mai bune zburătoare şi reproducătoare pentru zboruri de mare fond. In anul 1973 survine decesul lui Jan De Weert, în urma căruia sunt vânduţi toţi porumbeii săi la licitaţie.

In cariera de zburătoare „Celebra 131“ a obţinut următoarele clasări: 2 Nat. Angouleme 6000 p; 4 Nat. Dax 5213 p; 5 Nat. St. Vincent 10.983 p; 11

La această licitaţie, Marcel Braakhuis, din Heer, cumpără masculul NL-313744/72, numit „De Ijzeren”, sau mai târziu, „Pa“, care este fiu al „Celebrei 131″, cu un mascul albastru, încrucişare Jan Aarden x Boels (locul 7 Int. Barcelona ‘50). Acesta, împerecheat cu porumbiţa NL-978664/73 „Oude Zwarte“, numită şi „Moederke”, o încru­cişare Tournier x Vanhee; vor forma perechea de aur a lui Braakhuis, care vor fi părinţii celebrilor „Ucigaşi Negri”.

„Ucigaşii Negrii” vor câştiga pentru Marcel Braakhuis o serie de clasări de vârf, printre care am aminti: 1 Nat. Dax 8243 p • 2 Nat. Barcelona 4555 p • 2 Nat. Marsilia 4037 p • 3 Int. Barcelona 15605 • 3 Nat. Bordeaux 2243 p • 4 Nat. Dax 5414 p • 4 Nat. St. Vincent 14658 p • 4 Nat. Pau 1322 p • 5 Nat.Dax 8267 p • 6 Int. Marsilia 8837 p • 10 Nat. Hof 4576 p • 17 Nat. Dax 8115 p • 18. Nat. Bergerac 12308 p • 21 Nat.Tarbes 3732 p • 22 Nat. Barcelona 3880 p • 23 Nat. Bergerac 6559 p • 26 Nat. St. Vincent 14645 p • 28 Nat. Dax 11544 p • 32 Nat. Dax 5414 p • 32 Nat. Pau 1434 p • 39 Nat. Dax 5414 p etc.

4 Fii din „Gouden Koppel“

După părerea lui Piet De Weerd, această pereche a lui Marcel Braakhuis este cea mai bună pereche de reproducţie pentru zboruri de mare fond pe plan mondial, din toate timpurile. La aceste succese trebuie adăugate şi cele obţinute în alte crescătorii, cum ar fi: Raymund Hermes; Jean Hausoul; Fraţii Kuypers; Eijerkamp; Jan Theleen; Van Der Wegen; Jos Thone şi alţii.

La aceeaşi licitaţie cumpără şi Peter Van Den Eijden masculul NL-2089955/68 (născut în 1972), care este un frate al masculului NL-313744/72, al lui Braakhuis.

Cu aceeaşi ocazie este achizi­ţionată şi porumbiţa NL-1035972/73, o altă fiică a „Celebrei 131“, cu pro­priul ei fiu NL-383744/72. Această din

urmă porumbiţă avea să fie mama lui „Barcelona11 NL-8287448/82 care câştigă la pariuri suma de 15800 DM, cu următoarele rezultate: 3. Nat. Perpignan 1298 p •11 Nat. Barcelona 2949 p • 26 Nat. Barcelona 4490 p • 31 Nat. Perpignan 1032 p şi 102 Nat. Barcelona 4505 p.

„De 55“, încrucişat cu porumbei Van Wanroy şi Van Den Burgh, va deveni reproducătorul de bază al lui Van Den Eijden, iar urmaşii săi vor câştiga în anul 1986 Cupa Europei.

Fratele lui Peter Van Den Eijden, Hans, câştigă cu aceşti porumbei 2 x locul 1. Nat. Perpignan, iar vecinul sau, Janbeyers, locul 2 Int. Barcelona ‘91, 27352 p. Şi Cuppen-Sieber din Belgia, câştigă, cu porumbei Van Den Eijden, locul 1. Int. Pau ‘91.

Simpaticul Cees De Groot, din Steenbergen

Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Jan De Weert, a fost Cees De Groot, fapt pentru care a avut acces la cei mai puri porumbei Jan Aarden.

Printre aceştia am aminti pe NL-252375/60, numit „De Weert“, care este încă un frate al lui „Eenoogije”, mama „Celebrei 131“ a lui Jan De Weerd şi pe „Vale 58“, un mascul argintiu puternic, al cărui tată este un fiu din „Vaaltije” de la Dan De Ron, iar mama sa este chiar celebra „Blauke”, de la acelaşi crescător, care este şi mama lui „Vaaltije”. După moartea vecinu­lui sau Jan Van Den Par, Cees primeşte de la ginerele acestuia pe celebrul „Oude Vale“, NL – 2116388/69, un porumbel argintiu mare, dar foarte uşor, care este un frate al lui „Oude Aarden” al lui Piet Lazeroms, care provine şi el de la Van Den Par. Valoarea deosebită a acestor porumbei va fi demonstrată în crescătoriile Hermes şi Kipp, la acest moment cei mai put­ernici participanţi la zborurile internaţionale.

Masculul de reproducţie al Fraţilor Van Giels este un frate cu „Vale ‘58“, iar porumbiţa lui Baartmans, vecinul lui Van Giels, care câştigă 2 Nat. St. Vincent, 12687 p, este o încrucişare Van Giels x De Groot.

Toon Ligtenberg şi Henk Van Agtman. Aceştia au fost printre primii columbofili din Steenbergen care au intrat în posesia porumbeilor Jan Aarden. Printre alţi porumbei Aarden, Toon Ligtenberg avea chiar o soră cu „38“ şi „49“ ai lui Jan Aarden şi porumbei direct din „49″ cu bunica sa, porumbiţa „Duguffroy Delbar“ şi din „38“, cu masculi din perechea amintită mai înainte. După părerea lui Piet De Weerd, aceştia erau cei mai buni porumbei Jan Aarden care existau, căci aduceau porumbei de vârf în orice încrucişare.

Această soră a lui „38“ şi „49“ va fi mama „Celebrului 10“ al lui Ligtenberg şi a lui „Oud Doffertije” a lui Van De Wegen. în anii ‘60 şi Henk Van Agtmaal deţinea o excelentă pereche de reproducţie, aceasta fiind for­mată din „Oude Ligtenberg”, un fiu al „Celebrului 10“ şi „Faimoasa 500“, care sunt părinţii lui „Seriewinnaar”, NL – 1561003/67, care împreună cu alţi trei fraţi au fost zburători foarte temuţi la zborurile de mare fond. „Seriewinnaar” a fost şi un extraordinar reproducător, o fiică a sa fiind mama porumbiţei NL – 1108753/79 a Fraţilor Zelderen care câştigă 4. Nat. Bergerac ‘80 şi 1. Nat. Bergerac ‘81, crescătoria Verlinden – Verschuren, câştigă cu porumbiţa NL – 181064/74 ‘ocu‘ 1 Nat. Dax ‘78, 8805 p, care este crescută dintr-un fiu al lui „Seriewinrtaar“ şi o soră a acestuia.

In anul 1959 achiziţionează şi Marijn Van Geel trei fraţi cu „Faimoasa 500“ de la Van Agtmaal. Primul dintre aceştia este „Kiuf“, care va fi tatăl cele­brului „Lange”, care a realizat 18 clasări la zboruri de St. Viricent şi Dax, şi în total 22 de clasări la zboruri de mare fond.

Acesta a fost un porumbel extraordinar de vital, reuşind ca la vârsta de 10 ani să mai realizeze o clasare de Barcelona. Aceasta este una din caracteristicie AS-ilor de mare fond, putând participa la zboruri până la vârsta de 10-11 ani şi fiind apţi de reproducţie până la vârste înaintate. „Oud Dofferije” a lui Van Der Wegen a reprodus la 19 ani, iar „Celebra 131“ a ouat până la 17 ani.

Cel mai celebru reprezentant al crescătoriei Van Geel este “Dolle” NL-2052951/67, al cărui tată este un mascul de la Ligtenberg, iar mama sa o nepoată a lui „Kuif“. Acesta a câştigat în anii 1974 şi 1975 titlul de AS la mare fond al Olandei.

Iată şi cele mai bune clasări ale sale: 12. Nat. St. Vincent ‘74, 6917 p; 66 Nat. Dax ‘74, 3561 p; 3. Nat. St. Vincent ‘75, 6844 p, zbor care a fost o mare catastrofă şi 3 Nat. Dax ‘75, 3649 p.

„Oude 54“, NL – 2052954/67 a fost şi el un zburător de elită, reuşind unele clasări de vârf: 9. Nat. St. Vincent ‘73, 7460 p; 71. Nat. St. Vinfcent 71, 7759 p; 43. Nat. Dax ‘71, 2969 p şi 23. Nat. St. Vincent, 6202 p. Tatăl sau este un frate al lui „Kuif“, iar mama sa provine dintr-o soră a aceluiaşi „Kuif“.

Această soră a lui „Kuif“ este şi mama lui „Bonte 62″, care câştigă 5. Nat. Dax ‘75, 3649 p.

Adrianus Van Der Wegen, cel mai puternic din Steenbergen

In anul 1958 începe un capitol cu totul deosebit în istoria columbofiliei, căci Jaq Van Der Wegen cumpără, de la Toon Ligtenberg, două ouă care aveau valoarea salariului său lunar. Cu siguranţă că vă veţi întreba: „Ce fel de ouă sunt aces­tea, care să fie aşa de scumpe?” Acestea proveneau din perechea din care s-a născut şi „Celebrul 10″ a lui Toon Ligtenberg. Din aceste ouă avea să iasă un singur pui, care la început a fost slăbuţ, pricăjit şi sperios, dar care urma să devină unul dintre cei mai buni reproducători pentru zboruri de mare fond, şi anume „Oud Doffertije” (Porumbelaşul Bătrân) NL-314753/58. Mama sa fiind chiar sora lui „38“ şi „49“, rezultatele nu s-au lăsat mult aştep­tate. In anul 1964, o fiică a sa câştigă 1. Nat. Dax, 2949 p, iar fiul său „Lamme” realizează un palamres impresionant: 10 Nat. Dax ’62, 4595 p; 6. Nat. St. Vincent ‘63, 7355 p; 7. Nat. Dax ‘63, 3395 p; 11 Nat. Dax 2949 p.

„Lamme”, la rândul său, împerecheat cu o porumbiţă Hector Desmet de la Gruyter, va fi tatăl celebrului „Barcelona”, care câştigă: 2. Nat. Barcelona ‘72, 1238 p; 5. Nat. Barcelona ‘73, 1101 p şi 14. Nat. St. Vincent ‘73, 6206 p. Un alt fiu celebru al lui „Oud Doffertije” este „152“, care a reali­zat 12 clasări la zboruri de mare fond şi este la rândul său un reproducător de excepţie.

Jan Te Pas va intra în posesia unui fiu al lui „152“, care împerecheat cu o porumbiţă din linia lui „Mozes“ al lui Toon Schouteren, primită de la Barendreght, va reproduce pe „Dafije“, care câştigă 1. Nat. St. Vincent ‘73 şi pe „Kleintije“, care câştigă 1. Nat. Bergerac ‘75.

Pentru a ilustra, şi mai bine imensa capacitate de reproducţie a lui „152“, trebuie amintite cele două porumbiţe ale lui Cor Willegers din Steenbergen, ambele nepoate ale lui 152.

Prima dintre ele este „St. Vincent 444“ NL-1038444/73, care la vârsta de un an devine 1 AS Olanda, câştigând printre altele locul 27. Nat. St. Vincent, 12867 p, care ulterior va fi achiziţionată de Raymund Hermes, iar sora ei, NL-2452979/72 câştigă locuT 1. Int. Barcelona ‘81. Ulterior comanda a fost preluată de la Jaq Van Der Wegen, de către fiul sau Adrian şi soţia acestuia, Luci.

„Banca“ de porumbei Jan Aarden, a lui Piet Lazeroms

Acest crescător nu este cunoscut atât pentru rezultatele obţinute, cât pentru impresionanta colecţie de porumbei Jan Aarden aflaţi în posesia sa, şi pen­tru numărul imens de crescătorii ridicate cu ajutorul porumbeilor săi.

Piet Lazeroms a fost în aşa măsură fascinat de porumbeii Jan Aarden, încât a încercat să-i crească în cultură pură. Pentru aceasta, cât şi pentru a nu-i scăpa nimic, a cumpărat crescătorii întregi, printre care am aminti: cea a lui Jan Van Der Par (prieten cu Jan Aarden), a lui Stoffelen (care încă din copilărie facea curăţenie în crescătoria lui Jan Aarden), a lui Toon Ligtenberg sau cea a lui Van Agtmaal.

Cu toate că Piet Lazeroms semăna cu Jan Aarden, fiind un mai bun crescător decât zburător, acesta a reuşit şi câteva bune performanţe la zbor.

Aici trebuie amintită porumbiţa „Sproet“, NL-2029053/65, o porumbiţă tipică pentru rasa Jan Aarden, mică dar puter­nică, gută închis, cu spiţuri albe şi alb pe cap. Nici nu se putea altfel, căci tatăl ei nu era altcineva decât „Celebrul 10“ al lui Ligtenberg.

Această porumbiţă, fără a fi zburată aproape deloc, reuşeşte să câştige locul 2. Nat. St. Vincent, 8341 p. Fiica ei, „Lara“, câştigă pentru Van Sundert locul 1. Moulins, 4502 p, iar o nepoată de a ei câştigă la Cees Schouw 2. Nat. St. Vincent, 12618 p. Şi locul 1. Nat. la acel St. Vincent a fost câştigat de o porumbiţă încrucişată de Lazeroms, care aparţinea lui Anton Rijsdik, locul 3 fiind ocupat de celebrul „Dolle“ al lui Van Geel.

Altă porumbiţă deosebită a lui Piet Lazeroms este şi „Bătrâna 26“, din anul 1965, care reuşeşte o serie de clasări de vârf: 6. Nat. Dax; 16. Nat. Dax; 4. Nat. Dax; 13. Nat. St. Vincent; 17. Nat. St. Vincent; 44. Nat. St. Vincent, şi aceasta, chiar femelă fiind.

Rezultate deosebite cu porumbei Lazeroms obţine Ad. Vedmans din Tilburg, reuşind în 1984 să devină Campion General al Olandei, cu câştigarea locului 11 Nat. Dax, 13463 p.

De asemenea, G. Nefs câştigă locul 1. Nat. St. Vincent ‘82 cu un porumbel Lazeroms, iar porumbiţa „Kuheilan”, care are aceeaşi origine, câştigă locul 2. Nat. St. Vincent, împotriva a peste 53.000 de porumbei.

Şi în Geramania s-au obţinut rezultate fantastice cu porumbei Jan Aarden, în crescătoriile Raymund Hermes, Kipp şi Fiii, Hediri-Racing-Team etc, dar cu acestea ne vom ocupa în capitolele următoare ale acestei cărţi.

Analizând toate aceste performanţe, suntem îndreptăţiţi să privim rasa Jan Aarden, ca cea mai puternică rasă pentru zboruri de mare fond existentă pe plan mondial.

Articol preluat din cartea Maestrii Vazduhului – Nicolae Stanciu si Tiberiu Stanciu

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *