Pui tardiv si yearling

Raspund la doua intrebari primite pe pagina de facebook:

Ce este un pui tardiv?

Ce este un yearling?

 

1. Ce inseamna pui tardivi?

Puii tardivi sunt pui scosi mai tarziu in cursului anului, cam dupa luna august si nu mai pot fi concurati in concursurile cu puii din anul respectiv din cauza ca sunt prea tineri. De obicei se scot pui tardivi din perechile de zburatori dupa ce s-au terminat concursurile sau din porumbeii de matca din care crescatorul doreste mai multi pui. Puii tardivi sunt orpiti de obicei pentru compartimentul de reproductie sau vanduti ca si porumbei pentru reproductie.
Legat de performantele lor sportive, parerile sunt impartite. Sunt pui tardivi cu rezultate bune si foarte bune in urmatorii ani, dar sunt si multi crescatori care spun ca nu obtin rezultate deloc notabile cu acesti pui.
Puii tardivi pot avea probleme din cauza perioadei in care sunt scosi deoarece spre sfarsitul anului incep sa apara mai multe boli la porumbei (odata cu venirea toamnei) care ii pot afecta si porumb din compartimentul de reproductie sunt poate mai epuizati dupa un 3-4 serii de pui si nu ii mai cresc cum trebuie.

 

2. Ce inseamna yearling?

Yearling (nu se refera neaparat la porumbei) inseamna un animal (porumbel) de un an sau care este in al doilea an de viata. 
Adica toti puii din 2019 vor concura in 2020 ca si yearlingi, defapt ei sunt yearlingi. 
Dupa doi ani vor fi considerati maturi.
Pe romaneste se numesc porumbei tineri, porumbeii de un an, cand participa la concursuri, fac norme la categoriile tineret (tineret viteza, tineret demifond….)

.

Sper sa fie de ajutor, daca mai este ceva de adaugat, lasa-mi un comentariu.

.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *