Metode de selectie – partea III

In prima parte a cartii ‘A history of pigeon racing in Belgium’ scrisa de Jules Gallez, este un capitol in care se vorbeste despre porumbeii celebrei familii Huyskens-Van Riel.

Acesta este un fragment din carte: Cum aratau porumbeii? Aveau o talie medie, dar puternica care ii face niste porumbei solizi (n.t. rezitenti). Aveau o musculatura foarte buna, fara sa fie prea grei sau prea corpolenti. Aripile erau proportionale, nu prea mari in comparatie cu corpul. Huyskens-Van Riel nu acceptau asta. Ochiul era stralucitor de parca era lacuit. Aveau un gat perfect; porumbeii  care avea gaturile slabenu erau acceptati in crescatorie. Practic porumbeii lor aveau toate calitatile care se regasesc intr-o crescatorie de varf.

In editia din 27 septembrie 1949 a “De Sportduif” gasim un articol despre Huyskens-Van Riel in care declarau ca porumbeii lor erau controlati cu regularitate de Raymond Van Steenberghe. Oricine il cunoaste pe Raymond sau cine i-a citit cartea ‘Select your pigeons yourself’ (Word keurder op eigen hok) stie ca gatul si muschii porumbelului sunt cele mai importante caracteristici in selectie. Dar de asemenea dadea atentie si calitatii penelor. Se pare ca acum multi ani gatul porumbeilor era o grija mare pentru  Huyskens-Van Riel, ceea ce este remarcabil. In acele zile doctorul iti examina gatul daca erai bolnav. Si astazi doctorul iti examineaza gatul, dar are o lumina special pentru asta. Ne intrebam de ce doctorul acorda o asa atentie gatului; dupa unii crescatori este nesemnificativ sa te uiti la gatul porumbeilor.

Remi Hoebrechts din Hoeleden, campionul national la distanta lunga in 1993, acorda deasemenea o atentie foarte mare gatului porumbeilor. Succesorii lui in campionatul national, columbofilii Nouwen-Paesen din Grote Brogel deasemenea au examinat gatul porumbeilor lor. Fostul camion belgian Victor Christiaens din Humbeek spunea: “un porumbel bun are un gat bun (n.t. cred ca se traduce mai bina “sanatos”), un porumbel slab are un gat slab”. Noi am spune atlceva: Toti porumbeii buni au un gat bun, dar nu toti porumbeii cu un gat bun sunt si buni, unuii dintre porumbeii cu un gat bun sunt defapt porumbei slabi.

Oricum, un gat slab indica o pasare slaba sau trecuta de “anii de glorie”. O familie de porumbeii cu gaturi slabe o sa scoata pui cei mai multi dintre pui fara valoare. Chiar si cand ai cupluri cu gaturi foarte bune, o sa ai si pui de calitate mai slaba. Daca vrei sa pastrezi calitatea in crescatoria ta, ar trebuii sa scapi de porumbeii cu gaturi slabe in mod reguat.

Porumbeii care au avut gaturi bune, pot sa devina porumbeii cu gaturi slabe in timp. Am vazut multi porumbei tineri care si-au dezvoltat gaturi slabe dupa sezonul de zbor. Nici unul dintre acestia nu a devenit un zburator sau reproducator bun mai tarziu. Can luam in mana porumbei de 10 ani (sau mai batrani), noua din zece au un gat bun. Odata ce conditia gatului bun dispare (se deterioreaza) la un porumbel, o sa vezi ca si calitatea descendentilor acestuia scade. Ca sa poti evalua bine gatul unui porumbel iti trebuie experienta. Este dificil sa faci o evaluare buna a gatului daca o faci numai odata. De ce? Sunt cateva circumstante care influenteaza semnele gatului. De exemplu: un porumbel care e mai corpolent, un porumbel care e infectat (temporar) cu vreo boala, femelele care trebuie sa oua, pasarile tinere. De indata ce dispar aceste circumstante, pasarea nu o sa mai aiba un gat slab. Deci e bine de stiut ca un gat slab poate fi doar temporar. Ar fi bine sa ti o evidenta a gatului in diferite perioada ale anului. Cu aceasta metoda poti sa vezi care porumbel a avut un gat bun in timpul sezonului si care nu.

Este bine sa examinezi gatul porumbeilor tai daca e facuta de catre un expert. Daca nu esti obinuit sa te uiti la gatul porumbeilor, atunci nu poti trage concluzii. De aceea incepatorii ar trebuii sa aibe grija: iti trebuie pricepere sa deschizi ciocul unui porumbel. Treaba asta ar trebui facuta calm si cu grija fara agresivitate.

Autor: Verheecke Marc – Degrave Martin | articol tradus de pe www.pipa.be

Nota* – in articol gat bun sau slab se refera la sanatatea gatului. Nu stiu sa spun ce anume se urmareste ca si caracteristici pentru ca nu am gasit in articol.

Probabil ca este vorba de culoare (un roz spre rosu, cred eu), aspect etc.

Daca are cineva detalii despre caracteristicile unui gat de porumbel, il rog sa lase un comentariu sa invatam toti.

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei! 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *