Metode de selectie – partea IV

Acum ceva timp citeam un articol despre selectia cailor de curse bazata pe performantele lor. Multi crescatori isi selectioneaza porumbeii pe baza performantelor lor. Din moment ce porumbeilor li se mai spune si caii de curse ai cerului, as vrea sa discutam in continuare despre selectia porumbeilor bazata pe rezultatele lor.

Linii de sange si stabilirea obiectivului

La fel ca si la cai, crescatorul (de porumbei) isi selectioneaza porumbeii care ii foloseste pentru reproductie pentru diferite obiective. Un porumbel de distanta scurta ar trebuii sa aiba o viteza buna pe care o poate mentine o lunga perioada de timp. Un porumbel de distanta lunga trebuie sa aiba determinarea sa zboare continuu. Porumbeii care zboara zboruri peste noapte ar trebuii sa fie capabili sa zboare pana se lasa intunericul, iar dimineata cum rasare soarele sa isi continuie drumul.

Daca doresti sa ii selectionezi in acest fel (dupa aceasta metoda) trebuie sa utilizezi niste standarde masurabile pentru a ajunge la obiectivul dorit. Te poti concentra pe viteza porumbelului pe minut, premile care le-a castigat, viteza sa record, zborul peste noapte, etc.

Aceste rezultate ar trebui inregistrate sau monitorizate. Sistemele moderne de constatare ne dau posibilitatea ca rezultatele porumbeilor sa fie analizate si sa obtinem informatii noi despre felul cum porumbeii concureaza.

Intrebarea apare daca selectia ar trebuii sa fie bazata numai pe rezultate masurabile. Depinde numai de acuratetea masuratorilor (cat de masurabile pot fi). Intr-un concurs porumbeii sunt clasati (in clasament) in functie de viteza lor pe minut, dar acest lucru nu este sigur. De ce? Toti porumbeii pleaca (la start) din aceeasi locatie, dar sosesc in locuri diferite (acasa). Ar fi imposibil sa ajungi la un sistem sigur 100%, dar sisteme mai bune au fost sugerate in trecut: Georges De Paduwa sugera sa existe un loc de sosire comun pentru toti porumbeii; Jean Hoche a vrut sa adopte sistemul lui Jules Schwartz (un clasament bazat pe numarul de kilometrii pe care i-a parcurs fiecare porumbel). Aceste sisteme ar oferii date mai bune. Performanta porumbeilor in concursuri este influentata si de factori de mediu si de felul cum sunt ingrijiti porumbeii (aceasta e treaba crescatorului). Sa nu uitam sa mentionam si pedigree-ul  porumbeilor – care nu este tot timpul bun de luat in considerare. Singura metoda prin care se poate verifica pedidree-ul este prin analiza de sange. In sportul cu porumbei trebuie sa ne bazam pe o bucata de hartie pe care poti sa o copletezi cum doresti.

Gradul de ereditate

Gradul in care trasaturile sau caracteristicile unei pasari sunt ereditare este de obicei indicat prin gradul de ereditate. Aceasta valoare este mai mica de 1 si indica care dintre trasaturi sau caracteristici ale unei pasari, vor fi prezente in descendentii ei.

Pentru un cal de curse este posibil sa faci o estimare a gradului de ereditate a unei caracteristici particulare cu ajutorul unor calcule statistice complicate Din pacate nu stim daca se poate aplica si pentru ereditatea porumbeilor.

Valoarea selectiei

Aste este ceea ce numim selectie. Este influentata de cativa factori. Progresul annual al unei linii de sange si felul in care evolueaza este infuentat de gradul de ereditate, de valoarea selectie si de numarul de generatii. Valoarea selectiei este numarul de porumbei folosit pentru reproductie comparat cu numarul total de pui scosi. Pentru caii de curse valoarea selectiei este foarte mare pentru armasar. In columbofilie, femela este cea care are cea mai mare valoare a selectiei in opinia multor crescatori si a literaturii de specialitate. La baza performantelor porumbeilor, crescatorul de obicei are o valoare a selectie variabila pentru femele si masculi. Este important sa ai un indiciu despre performantele porumbeilor cat mai repede posibil. Intr-o selectie “timpurie” selectia este bazata si pe caracterostici exterioare: coprul, scheletul, aripa, ochiul, gatul, musculatura, etc.

Alta posibilitate este examinarea descendentilor. Este foarte buna pentru caracteristici cu un grad mic de ereditate si pentru pasari cu o rata de reproductivitate mare. Pentru un crescator, examinarea descendentilor unei linii de porumbei este foarte importanta. Problema cu aceasta metoda este ca poti invata ceva despre calitatile unui porumbel intr-o etapa mai inaintata (a vietii lui). Asta inseamna ca intervalul dintre generatii creste. Intervalul pe cate este bazata selectia porumbeilor este de aproximativ 3 ani si poate creste pentru porumbeii de distanta lunga. Asa numitul intervat este defapt varsta la care un porumbel isi poate arata potentialul ca reproducator. Cu cat intervalul este mai mare, cu atat mai incet iti poti imbunatatii calitatea liniilor de sange in fiecare an.

Concluzie

Selectia bazata pe performate depinde de obiectivul liniilor de sange pe care le ai, ca si pentru caii de curse. In functie de obiectivul tau, poti folosii diferite metode de determinare a gradului de ereditate. Este de dorit sa intelegem ereditatea unor caracteristici cum ar fi comportamentul si personalitatea porumbeilor, acest lucru legat de caii de curse.

Autor: Verheecke Marc – Degrave Martin; articol preluat de pe site-ul www.pipa.be

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *