Trichomonoza

Tricomonoza este cauzată de protozorul Trichomonas columbae. Este un organism unicelular care trăiește în tractul digestiv al porumbeilor, în special în gât și gușă.

La aceasta boala sunt expusi mai ales puii din cuiburi, cei pana la 3 luni de zile, dar se imbolnavesc si porumbeii maturi.

Multi porumbei sunt purtatori ai bolii chiar daca nu prezinta semne de boala, boala neafectandu-i si pot sa isi dezvolte un fel de imunitate la ea.

Ei transmit boala foarte repede celorlalti sanatosi, mai ales celor netrecuti prin boala, dar poate aparea si la cei cu oarecare imunitate daca sunt tinuti in conditii rele, daca sunt supusi la eforturi sau daca apare o alta boala care slabeste organismul.

Se poate intampla ca puii din cuib sa se imbolnaveasca, dar maturii sa nu prezinte semne de boala, asta din cauza ca au imunitate, dar se vede ca puii  se imbolnavesc.

Cum evolueaza trichomonoza la porumbei?

Boala poate evolua acut sau cronic, adica mai o forma mai grea si rapida si una mai usoara.

Forma acuta se intaleste la pui mai des si se exprima prin tristete, lipsa poftei de mancare, somnolenta, apare diarea de multe ori (uneori verzuie), puii slabesc si mor in 8-10 zile.

Forma cronica se intaneste la adulti si evolueaza in timp.

Boala are doua localizari, una ar fi la nivelul ciocului, si una pe organele interne.

In primul caz, daca se deschide ciocul se pot observa depozite alb-galbui, un fel de “malai”, de diferite marimi, depinde in ce stadiu este boala si chiar mucus. Acestea daca se rup, mucoasa ramene curata in cele mai fericite cazuri, fara leziuni, dar daca boala este putin mai avansata, cand acestea se rup apare sangerare.

In localizarea pe organele interne nu se prea vede existenta bolii, poate doar sa apara diaree, boala se localizeaza cel mai des pe ficat, se poate vedea daca porumbelul se sacrifica.

Semnele directe mai ales ale puilor, indica foarte bine diagnosticul, dar la maturi, mai rar la pui, ar trebui sa se faca un diagnostic diferential fata de alte boli cum ar fi diftero-variola sau candidoza.

Ca si masuri de prevenire a aparitiei bolii, in crescatorie, trebuie introdusi doar porumbei sanatosi, controale periodice, evitarea supraaglomerarii, curatenie, dezinfectie, tratamente preventive sau chiar naturiste (ex. otet de mere).

Ca si tratament, se gasesc foarte multe produse, ca si indicatie se pot folosi medicamente pe baza de metronidazol, toate se gasesc foarte usor pe diferite site-uri sau in farmacii veterinare.

Este bine ca porumbeii sa fie tratati  ce cel putin 2 ori pe an primavara si toamna.

 

Inainte sa cunosti sportul columbofil, ai cunoscut dragostea pentru porumbei!

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *